Насловна Вијести Република Српска У Фочи се очекује најбоља туристичка сезона до сада

У Фочи се очекује најбоља туристичка сезона до сада

226
0

Са првим сунчаним данима у мају мјесецу кренула је и туристичка сезона у Фочи. Рафтинг ријеком Таром, природне љепоте Националног парка „Сутјеска“, али и Пјешчане пирамиде и манифестације у Фочи из године у годину привлаче све већи број посјетилаца.

Кањон ријеке Таре, најдубљи кањон у Европи, очекује се да ће ове године бити незаобилазна дестинација за бројне туристе, како из земаља бивше Југославије, тако и из земаља Европе и свијета. Рафтери су се, са првим данима прољећа, припремали за сезону, а попуњеност кампова у мају говори да се ове године очекује рекордна посјећеност. „Ове године у мају имамо већи број туриста него претходних година и сада је већина кампова попуњена. Сви капацитети су резервисани до краја јула. Надамо се одличној сезони а ми ћемо се потрудити да све посјетиоце угостимо на најбољи начин како би се они опет вратили на Тару“, рекао је предсједник Удружења рафтера Фоча Здравко Матовић.

Оно што је годинама уназад проблем за развој рафтинг туризма је путна инфраструктура. Пут до Шћепан Поља, али и пут десном обалом Таре до Брштановице су у врло лошем стању. Рафтери очекују да ће се бар дио дионице кроз кањон Таре ове године асфалтирати, каже Матовић. „Велики нам је проблем макадам десном обалом Таре. Надамо се да ће се ове године, након Свјетског рафтинг првенства, наћи новац да се асфалтира тај пут, како би ми могли довести још већи број туриста.”

Планинарење највећим планинама у Републици Српској, кањонинг Хрчавком, рафтинг на Сутјесци у предсезони и постсезони, бициклистичке стазе, алпинизам, обилазак прашуме Перућица и излазак на видиковце, посјета културно-историјским споменицима, планинарске акције као и “ОК фест” највећи су адути Националног парка „Сутјеска“ за ову сезону. Национални парк располаже са 363 кревета у објектима на Тјентишту, као и у планинарским кућама и катунима на Зеленгори и Пријевору. Основни проблем је неуједначеност квалитета понуде, па Парк није у могућности да ради током читаве сезоне, истиче директор ове јавне установе Александар Ковач. Ковач најављује санацију хотела “Младост” на Тјентишту, чиме би сезона у Парку била значајно продужена: „Само пет вила поред ресторана “Комлен” може да ради током цијеле године и ми морамо ставити акценат на то да продужимо сезону. Захваљујући Министарству грађевинарства и екологије у хотелу „Младост“ ради се пројекат енергетске ефикасности, у оквиру којег ће се извршити потпуна реконструкција зграде. Радиће се нова изолација, кров, столарија, фасада, водоводни и канализациони систем као и ново гријање, што нам даје могућност да хотел ради током цијеле године. Онда би имали ресурс са 200 кревета који за 350 дана може да оствари 70.000 ноћења“, рекао је Ковач.

У НП „Сутјеска“ поносни су на бројке из прошле сезоне, које показују да је у објектима Парка прошле године остварено 8 250 ноћења. Ковач додаје да би туристичку понуду значајно побољшала санација хотела „Сутјеска“ и Омладинског дома који су већ годинама девастирани и гдје су у току радови на процјени њихове статике: „Након стручне процјене знаћемо да ли се ти објекти могу реновирати или се морају рушити. Хотел „Сутјеска“ је застарио концепт хотела и он би се, приликом санације, морао дограђивати и прилагођавати условима туристичких понуда које тренутно важе па се поставља питање да ли постојећа конструкција, која пропада више 20 година, може то да издржи. Моје мишљење је да је Дом младих много лакше довести у функцију , само да одлучимо шта је прави смисао тог објекта. Мислим да ће то бити објекат са конгресним салама, јер већ у Националном парку имамо конгресне сале које су урађене по најсавременијим стандардима“, рекао је Ковач.

Овогодишња туристичка сезона у Фочи почела је на најбољи начин, организовањем Свјетског првенства у рафтингу, на којем је учествовало око 400 учесника, мишљења су у Туристичкој организацији Општине Фоча. Директор Туристичке организације Споменка Попадић каже како се већ неколико мјесеци ради на медијској промоцији туристичких потенцијала у Фочи, а у ту сврху смиљени су и објављени промотивни видео материјали. Најављује и бројне манифестације током љета: „Мислим да ће сезона, која је пред нама, бити једна од најбољих. Ми планирамо много манифестација и догађаја за ово љето. Организоваћемо „Кајак-кану Дрина фест“, потом „Три котлића“, али и бројне догађаје на Аква парку Ушће. Поред тога, организоваћемо и традиционалне манифестације као што су „Гастро фест“ и „Дани боровнице“, рекла је Попадићева.

У протеклих пет година у Фочи је остварено 107 152 ноћења, од тога 2017. године 18 301, 2018. године 21 665 а 2019.године 28 373 ноћења. Током епидемије вируса корона 2020. и 2021.године смањио се број посјета, па је тако 2020. остварено 12 921 ноћење а 2021.године 25 892 ноћења, подаци су Туристичке организације Општине Фоча.

ИЗВОРрадио фоча
Претходни текстУсвојени предложени закључци се посебне сједнице НСРС
Сљедећи текстЦрвена звезда освојила АБА лигу