Насловна Најновије У храму Светог Саве у Њујорку служена прва литургија послије седам година

У храму Светог Саве у Њујорку служена прва литургија послије седам година

148
0

Његова светост патријарх српски Порфирије служио је данас литургију у Саборном храму Светог Саве у Њујорку, што је прва служба након седам година у овом храму који је страдао у пожару 2016. године.

Обраћајући се вјерницима, патријарх Порфирије је поручио да се радује што је данас у Њујорку и што је, након несретног пожара који је задесио овај храм на Васкрс 2016. године, служио прву литургију.

„Овај храм је и даље у обнови и још много времена ће бити потребно да буде онакав какав је био. Међутим, дугујемо захвалност званичницима града Њујорка који се брину о безбедности, који су нам издали дозволу да служимо данас, али и у наредним недељама у фебруару када ћемо обнављати ту дозволу“, рекао је патријарх Порфирије.

Док се храм изнова зида, каже патријарх, важно је и да га вјерници граде духовно и молитвом.

„Важније од свега је да се ми изнутра обнављамо. Услови нису комфорни, али ако се потрудимо и учинимо напор, ако учинимо подвиг, онда и Господ много више препознаје нас као своје ученике, па нам даје снагу да учинимо и оно што није могуће. Наравно, за све то је потребно да имамо веру у Христа“, рекао је патријарх Порфирије.

Његова светост је истакла да нас православна вјера и у личним животима води кроз разна искушења, али нас не оставља без благодати и дарова Божјих.

„Та вера наша православна јесте оно чиме јесмо то што јесмо. То је светосавска вера. Сви наши Срби православни кроз векове чували су све што је њихово, али изнад свега и пре свега чували су своју православну веру“, рекао је патријарх Порфирије.

Патријарху су саслуживали епископ канадски Митрофан, архимандрит Никифор, протојереј-ставрофор Велибор Џомић и протођакон Драган Радић.

Литургијом у Саборном храму Светог Саве у Њујорку патријарх Порфирије завршава вишедневну посјета Сједињеним Америчким Државама, саопштено је из Српске православне цркве.

ИЗВОРсрна
Претходни текстИвановић: Наставак капиталних пројеката
Сљедећи текстТребињско излетиште Убла богато садржајима за уживање у зимском периоду