Насловна Вијести Република Српска У Челебићима се оснива монашка келија – будући женски манастир

У Челебићима се оснива монашка келија – будући женски манастир

172
0

Уз благослов Његовог високопреосвештенства митрополита дабробосанског Хризостома, у Челебићима код Фоче, у току су припреме за оснивање монашке келије, као метоха манастира Вазнесења Господњег у Вардишту, која би требало да прерасте у први манастир на подручју ове општине.

Монашка келија биће посвећена Светим праведним богородитељима Јоакиму и Ани, а њени конаци градиће се код челебићке Цркве Успења Пресвете Богородице.

Митрополија дабробосанска Српске православне цркве, дала је благослов монахињи Минодори Ружић, која је прошле године дошла у Челебиће из Епархије банатске, а родом је из челебићког села Рајковићи, да организује припремне активности и прикупљање средстава за градњу.

Претходног викенда извршено је исколчавање парцеле, чему је прируствовао и митрополит дабробосански Хризостом, те бројни вјерници који су спремни да, што радом, што новчаним средствима или грађевинским материјалом, помогну градњу будућег женског манастира.

Kако је Срни потврдила монахиња Минодора, у току је израда пројектног рјешења, а очекује се да би градња ускоро требало да почне, те да се до краја године излију темељи и доведе вода.

Доласком монахиње Минодоре у Челебиће, испуњен је један од два услова за оснивање монашке келије, односно манастира, а то је постојање сестринства.

Kада буде испуњен други услов – изградња конака, односно гостопримнице са келијама, тоалетима и пратећом инфраструктуром, моћи ће се рећи да је монашка келија на платоу кањона Таре заживјела.

Очекује се да ће се сестринство овог метоха манастира Вазесења Господњег убрзо и увећати, да би временом монашка келија прерасла у манастир, што ће за цијели фочански крај бити од великог значаја, поготово ако се има у виду да на подручју ове општине не постоји ниједан манастир.

Сви који желе да помогну градњу монашке келије у Челебићима, могу то учинити уплатом новца на рачун Митрополије дабробосанске у НЛБ Банци, број 562-012-81443528-04, са назнаком „За изградњу конака монашке келије у Челебићима“.

ИЗВОРсрна, фото Википедија
Претходни текстПреминуо Ненад Мишовић
Сљедећи текстНа Игману пронађени остаци жртве српске националности