Насловна Најновије У четвртак премијера документарца “Лет над Јавор гором 2“

У четвртак премијера документарца “Лет над Јавор гором 2“

194
0

Документарни филм „Лет над Јавор гором – два“, којим ће у 40 минута на најбољи начин бити приказане све љепоте те планине, аутора Цвика Тодића, биће у четвртак, 3. новембра, премијерно приказан на Хан Пијеску, најављено је из локалног Центра за омладину и спорт „Поглед“.

У овој установи Срни су рекли да организују премијеру овог филма. јер сматрају да шира јавност треба више да чује о природним љепотама Јавора и Хан Пијеска.

Циљ је, како кажу, подршка промовисању природног богатства, културно-историјских споменика и баштине овог краја, као добре подлоге за развој туризма у овој локалној заједници.

Тодић, аутор филма, је инжењер шумарства, ентузијаста и планинар, који се бави и аматерским снимањем документарних филмова дроном, каже да њима промовише природне љепоте општине Хан Пијесак.

Он каже да те филмове, осим на „Јутјуб“ каналу „Горштак“, до сада није промовисао јавности на овакав начин.

„Идеја о снимању документарних филмова настала је почетком ове године, па сам први филм снимио о природним љепотама подручја Хан Пијеска у зимским условима, у коме сам настојао да представим сва села и засеоке, који би могли бити занимљиви за случајне пролазнике, за путнике намјернике, а посебно за туристе“, рекао је Тодић.

Он је навео да планира снимање и трећег документарног филма, у којем ће комбиновати снимке из сваког годишњег доба.

„Поента филма је да се промовишу љепоте Јавор планине, наших помало запостављених прелијепих планинских села и да дамо допринос развоју планинског туризма у којем видимо шансу за развој овог краја, одвајкада познатог по природним љепотама, здравој животној средини, али и по дешавањима из наше историје“, навео је Тодић.

Јавор је планински масив који се простире на дијеловима општина Сребреница, Хан Пијесак, Власеница и Kладањ, а у његовом подножју је Хан Пијесак на надморској висини 1.000 до 1.100 метара.

Највиши врх Јавора је Велики Жеп, надморске висине 1.537 метара, а потом Игриште на 1.406 метара.

Премијера документарног кратког филма „Лет над Јавор гором – два“ заказана је за 19.00 часова у биоскопској сали у Хан Пијеску.

ИЗВОРсрна,
Претходни текстЗлато и сребро на Купу Српске клубу “9.јануар“
Сљедећи текстЗванични резултати избора требало би да буду објављени данас !?