Насловна Најновије У ШГ “Романија“ јесење пошумљавање на 27,76 хектара

У ШГ “Романија“ јесење пошумљавање на 27,76 хектара

202
0

У соколачком Шумском газдинству /ШГ/ „Романија“ почело је јесење пошумљавање, у оквиру којег ће на површини 27,76 хекатара, бити засађено укупно 64.000 садница смрче и бора, рекао је технички директор газдинства Бојан Чортан.

„У овом дијелу сезоне биће засађено 33.100 садница смрче, 29.650 бијелог бора и 1.250 садница црног бора“, рекао је Чортан новинарима.

Он је прецизирао да се 22,36 хектара односи на проширену репродукцију, гдје ће бити засађено 2.500 садница по хектару, а на просту репродукцију 5,4 хектара, гдје ће бити засађено 1.500 садница по хектару.

Чортан је нагласио да се у Радној јединици /РЈ/ „Соколац“, пошумљавање реализује на подручју Витња, у РЈ „Студена Гора“ на подручју Јасика, а у Шумској управи Источни Стари Град, која дјелује у оквиру Газдинства „Романија“, на подручју Требевића.

Према његовим ријечима, у радним јединицама „Kаљина“ и „Палеж“, врши се попуњавање у одјелима за које се оцијени да их је потребно пошумити.

Чортан је истакао да се пошумљавањем у соколачком ШГ „Романија“, остварује уштеда у пословима обнављања природних ресурса и побољшања стања животне средине.

„Пошумљавање, осим неопходног обнављања шуме као основног ресурса на овом подручју, има огроман значај за еко-системе, климатске промјене и нарушену равнотежу у природи“, навео је технички директор соколачког ШГ „Романија“.

ИЗВОРсрна
Претходни текстПреминуо Радојица Млађеновић
Сљедећи текстЦИК донио Наредбу о поновном бројању гласачких листића у Главном центру за бројање