Насловна Вијести Република Српска У школама обиљежавање Дана српског јединства, слободе и националне заставе

У школама обиљежавање Дана српског јединства, слободе и националне заставе

187
0

Ученици у основним и средњим школама у Републици Српској данас ће поводом обиљежавања Дан српског јединства, слободе и националне заставе имати прилику да присуствују часу на којем ће бити ријечи о историјским личностима и догађајима који су допринијели слободи, независности и јединству српског народа, те сазнати чињенице важне за боље разумијевање историје српског народа.

Из Министарства просвјете и културе Републике Српске саопштено је да просвјетни радници имају могућност да процијене на који начин ће обиљежити Дан српског јединства, слободе и националне заставе, а ученици који нису заинтересовани да разговарају о овој теми нису обавезни да присуствују часовима и планираним активностима.

Ресорни министар Наталија Тривић рекла је да је Дан српског јединства, слободе и националне заставе прилика за присјећање на историјске личности и догађаје који су кроз вијекове допринијели слободи, независности и јединству српског народа.

„Честитке бих упутила руководству Републике Српске и Србије и свим Србима у матици и дијаспори. Српски народ је један и недјељив без обзира на државне границе. Кроз историју је увијек била видљива заједничка култура сјећања, тежња за узајамно сагласним политикама, јачањем сарадње и наших веза у свим областима“, истакла је Тривићева.

Она је посебно нагласила жељу за јачањем заједничке културно-просвјетне политике Републике Српске и Србије јер границе српског културно-образовног простора није могуће свести у границе једног политичког, односно државног простора.

Ове године се други пут у основним и средњим школама обиљежава Дан српског јединства, слободе и националне заставе, а ово је само једна у низу заједничких активности које проводе Република Српска и Србија поводом заједничког празника.

Владе Републике Српске и Србије одлучиле су да Дан српског јединства, слободе и националне заставе заједнички празнују 15. септембра, на дан када је 1918. године почео пробој Солунског фронта.

ИЗВОРсрна
Претходни текстОд понедјељка аутобуска линија Соколац-Пале-Соколац
Сљедећи текстЋорић: Градња ауто-пута Рача-Бијељина значајан за грађане Српске (ВИДЕО)