Насловна Најновије У Шумарицама одржан „Велики школски час“

У Шумарицама одржан „Велики школски час“

181
0

У Шумарицама је данас одржан „Велики школски час“, у присуству највишег државног руководства Србије и великог броја људи, поводом једног од највећих злочина њемачке војске у Другом свјетском рату – стријељања цивила у Крагујевцу.

На споменик стријељаним ђацима и професорима крагујевачке гимназије у Спомен-парку „Крагујевачки октобар у Шумарицама“, крај хумки стријељаних, вијенце су положили делегација Прве крагујевачке гимназије, премијерка Ана Брнабић, представници Народне скупштине Србије, града Крагујевца, амбасада, градова удружења и други.

Поему „Земља,“ књижевника Енеса Халиловића, извели су глумци из Крагујевца и Београда, уз учешће хора Прве и Друге Крагујевачке гимназије.

Претходно је молебан крагујевачким новомученицима, служило свештенство Епархије шумадијске.

Стријељање око 3.000 цивила у Крагујевцу 21. октобра 1941. године било је одмазда за погибију десет и рањавање 26 њемачких војника, у нападу партизана 16. октобра 1941. године на Трећи батаљон 749. пешадијског пука Вермахта.

Иако је те јесени у Србији, било више случајева масовне одмазде над недужним становништвом, стријељање у Крагујевцу издваја се како начином извршења, тако и избором жртава, јер су на стрељање одвeдени и ђаци Крагујевачке гимназије. Убијено је око 300 ђака и наставника.

ИЗВОРсрна, фото Танјуг
Претходни текстOбиљежавање 150 година од освештања Саборног храма у Сарајеву
Сљедећи текстСутра промјенљиво облачно уз сунчане периоде