Насловна Најновије У 2022.години предњачиле САД, Кина и Русија

У 2022.години предњачиле САД, Кина и Русија

237
0

Према порталу „Ју-Ес њуз енд ворлд рипорт“, САД су најутицајнија земља на свијету у 2022. години, а на другом и трећем мјесту су Kина и Русија.

У тексту се наводи како је поредак заснован на посматрању колико свака земља има утицаја, као и на њену политичку, економску и војну моћ.

Kако оцјењује лист, САД су најдоминантнија економска и војна сила свијета, чији се културни печат протеже на свијет, а на челу тога је популарна култура која се изражава у музици, филмовима и телевизији.

Међутим, САД се, како је напоменуто, налазе у времену „немира“, укључујући расно мотивисане протесте.

На другом мјесту најутицајних земаља је Kина. Најмногољуднија земља на свијету је друга по величини економија на свијету.

Међутим, како наведи амерички портал, та земља пати од унутрашњих борби и све веће неједнакости. Али, упркос свему томе, има огроман утицај на свијет.

Русија је на трећем мјесту, упркос рату у Украјини. То је још увијек највећа земља на свијету по површини и једна од највећих свјетских економија, захваљујући производњи нафте и гаса.

На четвртом мјесту најутицајних земаља свијета је, упркос великој економској и енергетској кризи – Њемачка. Амерички портал наводи да та земља има једну од највећих економија, те да је преузела значајну улогу у међународној заједници од поновног уједињења 1990.

На петом мјесту је Велика Британија – „високо развијена нација која има значајан економски, политички, научни и културни утицај“.

На шестом мјесту најутицајнијих земаља свијета, према америчком порталу, јесте Јужна Kореја, а слиједе Француска, Јапан, Уједињени Арапски Емирати и на десетом мјесту – Израел.

ИЗВОРсрна, фото Новости.рс
Претходни текстЈефтинији гас у наредна три мјесеца
Сљедећи текстСрпска – гаранција опстанка Срба западно од Дрине