Насловна Најновије Фестивал “Акордеон Арт Плус“ од 30. маја до 2. јуна у Источном...

Фестивал “Акордеон Арт Плус“ од 30. маја до 2. јуна у Источном Сарајеву

171
0

Интернационални фестивал хармонике „Акордеон арт плус“, биће одржан од 30. маја до 2. јуна у Источном Сарајеву, у организацији Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву и Асоцијације за његовање академске музике „Нови звук“.

Тим поводом у понедјељак, 29. маја, биће одржана конференција за новинаре на којој ће говорити декан Музичке академије Маја Жужа, предсједник Свјетске асоцијације акордеониста Мирко Патарини, руководилац катедре за хармонику Данијела Газдић и продекан за умјетнички и научноистраживачки рад Марко Стојановић.

Kонференција за новинаре најављена је за 15.00 часова у сали Музичке академије.

Фестивал „Акордеон арт плус“, годинама у Источном Сарајеву окупља еминентне умјетнике, извођаче и педагоге из региона и свијета, саопштено је из Музичке академије.

У оквиру фестивала биће одржано и 5. Међународно такмичење пијаниста.

На овогодишњем фестивалу учествоваће такмичари, гости и чланови жирија из Италије, Њемачке, Пољске, Литваније, Русије, Мађарске, Хрватске, Сјеверне Македоније, Србије, Црне Горе и БиХ.

Учесници ће се такмичити у шест дисциплина – хармоника соло, клавир соло, клавирски дуо, клавирски практикум, камерна музика и оркестри хармоника.

Мајсторски курс из хармонике одржаће професор Kлаудијуш Баран из Пољске, а из клавира Срђан Чалдаровић из Хрватске, док ће у оквиру фестивала бити одржана четири концерта.

Свечана церемонија отварања фестивала одржаће се 30. маја у 20.00 часова на Музичкој академији, када је предвиђен наступ камерних ансамбала и Оркестра хармоника Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву, под руководством Дражана Kосорића.

Другог дана фестивала, 31. маја предвиђен је концерт Алексеја Гуњина /клавир/ из Русије, 1. јуна концерт Самуелеа Теларија /хармоника/ из Италије, а 2. јуна концерт побједника овогодишњег фестивала и додјела награда.

Улаз на сва фестивалска дешавања је слободан.

ИЗВОРсрна
Претходни текстБројне манифестације и културни догађаји овог љета у Београду
Сљедећи текстОружане снаге Србије у највишем степену борбене готовости до даљег