Насловна Најновије Фестивал ,,Дани Слоге“ почиње 24. новембра

Фестивал ,,Дани Слоге“ почиње 24. новембра

156
0

Четврти  хорски фестивал „Дани Слоге“ биће одржан у Сарајеву и Источном Сарајеву од 24. до 27. новембра 2022. године.

Овогодишњи Фестивал биће посвећен јубилеју 150 година од освећења Саборне цркве Рођења Пресвете Богородице у Сарајеву.

Отварање  Фестивала и прво концертно вече одржаће се у Саборној цркви у четвртак 24. новембра, са почетком у 19.00 часова, а наступаће домаћин и организатор Српско пјевачко друштво Слога,  Сарајево, (диригент мр Стефан Мојсиловић) и Камерни хор Смјера за црквену музику и појање Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву (диригент проф. мр Раде Радовић).

Друго вече Фестивала, у петак, 25. новембра у 19:00 часова такође у Саборној цркви, резервисано је за Академски хор Collegium musicum из Београда под диригентском управом др ум. Драгане Јовановић. Овај професионални женски хор наступаће са цјеловечерњим концертом, а репертоар ће бити посвећен њиховом оснивачу и дугогодишњем  диригенту  Даринки Матић – Маровић (1937-2020).

Трећи дан, 26. новембра, Фестивал се наставља у Источном Сарајеву, на Музичкој академији Универзитета у Источном Сарајеву, гдје ће бити одржано предавање проф. др Предрага Ђоковића о теми: ИЗМЕЂУ ОПСТАНКА И ПРОГРЕСА: Музика и појање у животу сарајевских Срба у прошлости. Почетак предавања је у 13:00 часова у свечаној сали Музичке академије (3. спрат ЕТФ).

Последње и треће концертно вече, такође 26. новембра, у 19:00 часова поново је у Саборној цркви, а наступају:

  1. Црквени хор Свети ВасилијеТврдошки и Острошки из Требиња – диригент мр Јована Марић;
  2. Српско пјевачко друштво Јединство изКотора – диригент ђакон мр Михајло Лазаревић;
  3. Хор Храма Светог Саве, Београд – диригент др Катарина Станковић.

Завршетак фестивала биће у недјељу, 27. новембра, на Светој архијерејској литургији у Саборној цркви, са почетком у 09:30 часова, гдје ће пјевати сви учесници Фестивала, а придружиће им се и СПЦПД „Побратимство“ из Фоче. Очекује се око 200 пјевача који ће заједнички пјевати на Светој архијерејској литургији чиме ће и Фестивал, а и велики јубилеј Саборне цркве у Сарајеву посебно добити на значају!

Улаз на сва дешавања Фестивала је слободан.

 

 

ИЗВОРртвис
Претходни текстКампања ,,Региструј се, буди сигуран!“ (ВИДЕО)
Сљедећи текстМеђу жртвама експлозије у Истанбулу нема држављана БиХ