Насловна Најновије ФЗО Српске: Захваљујући спроведеним набавкама током пандемије сачувани бројни животи

ФЗО Српске: Захваљујући спроведеним набавкама током пандемије сачувани бројни животи

35
0
Фонд здравственог осигурања Републике Српске у складу са закључком Републичког штаба за ванредне ситуације од 24. марта 2020. године био је овлаштен да спроводи поступке јавне набавке средстава за одржавање хигијене, медицинских средстава и заштитне опреме за потребу здравственог система због пандемије вируса корона, а набавка свих роба имала је ознаку „хитно“, саопштено је из ове установе.
 

– Захваљујући спроведеним набавкама, а то се посебно односи на правовремену набавку респиратора у хитној ситуацији, сачувани су бројни људски животи и није се десило да је нечији живот угрожен због недостатка ових апарата у болницама. Да респиратори нису били набављени на вријеме, пацијенти који су имали тешке респираторне симптоме усљед вируса корона, могли су се наћи у животно угроженој ситуацији. Недостатак ових апарата би значио да љекари не би могли адекватно да пруже неопходну подршку пацијентима са отежаним дисањем, што би значајно повећало ризик од смртних исхода – саопштено је из ФЗО Српске.

Како се додаје у саопштењу, тако су спријечени сценарији у којима би живот пацијената зависио од доступности опреме, што је био случај у многим земљама свијета. 

– Важно је нагласити да је хитност ситуације, узрокована пандемијом, диктирала врсту поступака јавних набавки. Овакве околности су биле у складу са ставовима Агенције за јавне набавке БиХ, која је надлежна за праћење примјене Закона о јавним набавкама БиХ, који и предвиђа више врста поступака набавки – саопштено је из ФЗО Српске, а у вези са активностима полицијских службеника Државне агенције за истрагу и заштиту и Министарства унутрашњих послова Републике Српске, као и представника Републичког јавног тужилаштва, које се односе на прикупљање информација о набавци медицинске опреме за вријеме корона вируса.

Додају, да је сва роба, укључујући и респираторе, наручена према захтјеву Републичког штаба за ванредне ситуације.

– За сваки респиратор је постојало претходна потврда здравствене струке да је за ту намјену, било да се ради о интезивној њези или о лијечењу у кућним условима. Осим тога, добављачи преко којих су набављени респиратори су имали дозволу Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ и то за дату дјелатност, као и потребне сертификате. За све респираторе који су набављени и испоручени болницама, ниједна болница није вратила респиратор, нити је указала да неки респиратор није адекватан – наводи се у саопштењу.

Из ФЗО Српске истичу, да иако је сав фокус јавности на вршиоцу дужности директора Фонда који се нашао на тој позицији и у том изазовном периоду, да желе да нагласе да је мисија Фонда као и све активности које као институција спроводи, усмјерене на побољшање квалитета здравствене заштите, независно од тога ко руководи институцијом.

– Са истом посвећеношћу и одговорношћу, Фонд би поново доносио исте одлуке у сличној ситуацији како би заштитио здравље наших грађана. Иначе, у току јучерашњег дана представници ФЗО Српске у потпуности сарађивали са истражиоцима и обезбијеђено им је све што су и тражили. У случају потребе, то ћемо чинити и убудуће, јер је у циљу ФЗО, као јавне институције да се поступак који се води што прије оконча и да надлежне институције ефикасно обаве свој посао – додају они.

Наводе, да је о набавкама које су спровођење током пандемије вируса корона, такође, јавност правовремено инфоримасана.

ИЗВОРртрс
Претходни текстНешић: Да постоје кампови, америчке обавјештајне службе би раније имале информације
Сљедећи текстСарајево: Дојаве о бомбама стигле у 12 школа