Насловна Најновије ФЗО Српске: Уплата доприноса услов за коришћење здравствене заштите

ФЗО Српске: Уплата доприноса услов за коришћење здравствене заштите

253
0
Будући да је Влада Републике Српске укинула ванредну ситуацију у Републици Српској, Фонд здравственог осигурања поново позива грађане који немају здравствено осигурање да у надлежним пословницама Фонда регулишу свој статус, саопштено је из ФЗО.
 

– Такође, позивамо и послодавце да поштују закон и уплаћују доприносе за здравствено осигурање, како би осигураници који су пријављени на осигурање могли несметано да користе своја права. Наиме, према Закону о обавезном здравственом осигурању, услов за коришћење права на здравствену заштиту на терет обавезног здравственог осигурања јесте редовна уплата доприноса, без изузетака – додаје се у саопштењу.

Подсјећамо да је Фонд здравственог осигурања Републике Српске три године, тачније, од почетка пандемија вируса корона финансирао здравствене услуге и за неосигуране грађане у јавним здравственим установама, за шта је издвојено више од 150 милиона КМ, и по томе смо били јединствени у региону, будући да ниједна земља ово није урадила.

– Са проглашењем краја пандемије вируса корона и ванредне ситуације, Фонд више нема основа да финансира здравствене услуге за неосигуране грађане, те је изузетно важно да се грађани који нису здравствено осигурани пријаве на осигурање, како би и даље могли да несметано користе здравствену заштиту. Напомињемо да је Фонд континуирао позивао грађане да регулишу свој статус и да им „ослонац“ не буде ванредна ситуација, а константно смо указивали и да ванредна ситуација не значи да послодавци не морају да уплаћују доприносе за здравствено осигурање – истичу из ФЗО.

Подсјећамо да је Закон о обавезном здравственом осигурању дао бројне могућности пријаве на здравствено осигурање, управо како би грађани имали што више основа за здравствено осигурање. Поред 17 основа пријаве на осигурање, постоје и друге могућности пријаве и то по основу година живота, посебног друштвеног статуса или специфичног обољења, уколико грађани немају други основ за пријаву (дјеца, лица старија од 65 година, обољели од малигних болести, хемофилије, дијабетеса, мултипле склерозе, лица која живе са ХИВ инфекцијом, обољели од ријетких болести, лица са инвалидитетом, лица без прихода и др.).

На овај начин су заштићене најугроженије категорије грађана, које су од посебног медицинско-социјалног значаја и ова лица не би требало да буду изван здравственог осигурања, али је важно да се пријаве на осигурање, а доприноси за њих се уплаћују из буџета Републике. За информације у вези са пријавом на осигурање и потребном документацијом грађани могу контактирати пословнице Фонда, као и наше заштитнике права.

Контакт телефони су доступни на интернет страници Фонда, на којој се, такође, налази и информација о потребној документацији за пријаву на здравствено осигурање.

– Напомињемо да лица која се пријављују на осигурање као лица без прихода не морају да доносе из Пореске управе потврду о висини прихода, јер ФЗО РС има приступ овој евиденцији Пореске управе – закључују из ФЗО.

 
ИЗВОРртрс
Претходни текстНаредних дана промјенљиво облачно са кишом
Сљедећи текстПросјечна априлска плата 1.265 KM