Насловна Вијести Република Српска Филиповић: Породице неће ћутати, осуђују кривичну пријаву против Ранкића

Филиповић: Породице неће ћутати, осуђују кривичну пријаву против Ранкића

198
0

Порука коју је послало правосуђе кривичном пријавом против начелника општине Братунац Срађана Ранкића због постављања фотографија убијене српске дјеце, цивила и војника јесте да се о злочинима над Србима не смије говорити, али то неће ућуткати породице српских жртава, поручује предсједник Скупштине Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Радојка Филиповић.

Филиповићева је изјавила Срни да породице погинулих и несталих бораца и цивила Републике Српске најоштрије осуђују чин републичког тужилаштва и дају подршку Ранкићу који се заједно са њима лавовски бори да истина о страдању Срба у Подрињу угледа свјетлост дана.

– А постављање фотографија убијених цивила и војника у Одбрамбено-отаџбинском рату је само то и имало за циљ – истакла је Ранкићева.

Она је указала да је ово још једна у низу дискриминација правосуђа према Србима и позвала све који су дали подршку за постаљање фотографија поред пута да јавно осуде овај потез надлежног тужилаштва.

– Јер, фотографије убијене дјеце, жена и стараца могу да засметају само онима који су планирали, организовали и починили злочине над њима – нагласила је Филиповићева.

Према њеним ријечима, постаљање фотографија поред пута требало је да скрене пажњу да су и Србу страдали и да имају право на правду, коју је требало да донесе правосуђе како међународно, тако и домаће.

– А њихова порука је да се о злочинима над Србима не смије говорити, јер то, забога, вријеђа међународну заједницу и Бошњаке, те наводно подстиче на насиље и мржњу – рекла је Филиповићева и додала да „тужилаштво слијепо слуша и испуњава жеље бошњачких удружења, не водећи рачуна о патњама и боли породица српских жртава“.

Она је нагласила да је Ранкић један од ријетких политичара који је нешто предузео слушајући вапаје породица погинулих и несталих, с обзиром на то да 30 година чекају да правосуђе подигне оптужнице и казни починиоце.

– Како вријеме пролази све смо сигурнији да за свирепа убиства 3.267 Срба у Подрињу неће ни одговарати – рекла је Филиповићева.

Тужилаштво Републике Српске поднијело је кривичну пријаву против начелника општине Братунац Срђана Ранкића који је уочи обиљежавања годишњице злочина у Сребреници одобрио постављање фотографије страдалих Срба у посљедњем рату у БиХ дуж пута ка Поточарима.

– На моју адресу стигла је кривична пријава од Тужилаштва Републике Српске као осумњиченом за почињено кривично дјело јавно изазивање и подстицање насиља и мржње, а у вези са постављањем фотографија убијене српске деце, цивила и војника током рата 1992.-1995, дуж регионалног пута Братунац-Поточари – написао је Ранкић на својој Фејсбук страници.

ИЗВОРсрна
Претходни текстКУД „Абрашевић“ из Ниша поклања концерт становницима Источне Илиџе и Пала (ФОТО)
Сљедећи текстКоји српски књижевници су најпревођенији?