Насловна Вијести Филмови „Печат браће Љубавића“ и „Јени, мало свјетло са запада“ у наредна...

Филмови „Печат браће Љубавића“ и „Јени, мало свјетло са запада“ у наредна два дана у Србији

192
0

Кинотека Републике Српске организоваће у наредна два дана у Београду и Новом Саду приказивање документарних филмова „Печат браће Љубавића“ и „Јени, мало свјетло са запада“.

У биоскопској сали Југословенске кинотеке у Београду сутра у 20.00 часова на програму је документарно-играни филм „Печат браће Љубавића“, који је снимљен у заједничкој продукцији Кинотеке Српске и Радио-телевизије Републике Српске, поводом 500 година од оснивања Горажданске штампарије, саопштено је из Кинотеке Републике Српске.

У саопштењу се наводи да је штампарија Божидара Горажданина и синова, најстарија и прва институција културе у Херцеговини.

Прву штампарију на јужнословенским просторима је 1493. године основао на Цетињу или Ободу Ђурађ Црнојевић, посљедњи господар Црне Горе. Радила је само кратко вријеме, због насталих политичких прилика. У тој штампарији штампана је прва књига на словенском југу – Октоих /осмогласник/ 1493. и 1494. године.

Тридесетак година послије отварања штампарије на Ободу прорадила је штампарија у Горажду коју је основао Божидар Љубавић – Горажданин.

Штампарија Божидара Горажданина пренесена је из Горажда у Трговиште, у Влашку. У Трговишту је Димитрије Љубавић, унук Божидара Горажданина, штампао Молитвеник /Требник/ 1545. године.

У четвртак, 8. септембра, у Новом Саду на програму је филм „Печат браће Љубавића“, а након њега и „Јени, мало свјетло са запада“.

Редитељ филма „Јени, мало свјетло са запада“ је Слободан Симојловић, а снимљен је по књизи „Ратни дневник Пале 1993-1995“ коју је написала Јени Лигтенберг, а приредио академик Мирко Шошић.

У саопштењу се истиче да књига представља драгоцјено и непристрасно свједочанство о рату из угла холандске апотекарке, која је дошла у хуманитарну мисију 1993. године и остала све до 1995. године.

„Документарни филм прати књигу-дневник и боље нас упознаје о лику и дјелу Јени Лигтенберг, која је ратне године провела на Палама и током тог периода написала дневник“, наводи се у саопштењу.

Приказивање филмова у великој сали Културног центра у Новом Саду почеће у 19.00 часова.

ИЗВОРСрна
Претходни текстГост у емисији „Пулс града“: Срђан Баралић(ВИДЕО)
Сљедећи текстСрбија уз сјајног Јокића до четврте побједе на ЕП