Насловна Друштво Филм о усташком злочину у Пребиловцима награђен за најбољи сценарио

Филм о усташком злочину у Пребиловцима награђен за најбољи сценарио

214
0

Филм у продукцији РТС-а, „Пребиловци – тамо и камен има ожиљак“ новинарке Сање Драгићевић Бабић, добио је награду за најбољи сценарио на Међународном филмском фестивалу „Shape of life“ у руском граду Перму.

Филм говори о злочину у Пребиловцима који су усташе извршиле 1941. године над више од 800 Срба, углавном жена, дjеце и стараца. Плански и сурово су их убијали, неке су и живе бацали у дубоке јаме – из којих није било излаза. Међу страдалима су били и Драгићевићи, преци ауторке филма.

– Истина је универзални језик који сви разумеју зато смо се и ми потрудили да истину о Пребиловцима испричамо кроз филм. Ово јесте награда за најбољи сценарио на фестивалу, можда је тајна у томе што ја тај сценарио живим цео свој живот од како знам за себе, зато што сам слушала приче своје породице и мештана села шта се све дешавало у Пребиловцима. Изгледа да смо направили филм који је препознат не само у Србији већ и ван граница ове земље – истиче ауторка филма Сања Драгићевић Бабић.

У конкуренцији девет филмова из шест земаља једну од четири главне награде понио је филм у продукцији РТС-а.

Филм обилује историјским чињеницама и пажљиво бираним снимцима из деведесетих година прошлог века кад су Срби из тих крајева послије много година добили прилику да из бројних Пребиловачких јама изваде кости својих најмилијих. Екипа је филм снимила на двије локације – у Херцеговини и Београду.

– Амбијент у Херцеговини где смо снимали је специфичан и он је такав какав је сам по себи. Нама није било тешко дочарати ту атмосферу визуелно у сниматељском смислу и ту нам је негде било лако. Нама је најтежи део приче било снимити те саговорнике и чути те приче које су они нама испричали, упознати се са њима, живети тамо са њима тих петнаест снимајућих дана и неки део у Београду – наводи сниматељ Никола Ђуровић.

Ово је филм о злочину, вољи за животом, достојанству, памћењу. О селу у којем је два пута заустављан живот, а оно изнова оживљавало.

Први пут је приказан на овогодишњем Мартовском фестивалу, гдје је био најгледанији. Телевизијску премијеру, на србијанској телевизији, имао је у априлу

ИЗВОРГлас српске
Претходни текстКомандант Кфора: Нећемо дозволити барикаде на путевима, ако буде тензија поступићемо по мандату
Сљедећи текстТрагика Павкова: Звезда је блистала у првом полувремену, пала у 90. минуту