Насловна Најновије Филм „Јека горе Петрове“ затворио „Поетске дане Даре Секулић“

Филм „Јека горе Петрове“ затворио „Поетске дане Даре Секулић“

129
0

Пројекцијом документарног филма „Јека горе Петрове“ у режији Витомира Митрића, данас је у Културном центру Источно Ново Сарајево завршена књижевна манифестација „Поетски дани Даре Секулић“.

Митрић је навео да документарни ТВ серијал „Јека горе Петрове“ на јединствен и
креативан начин приказује прожимање слике и поезије.

„Не може се направити граница гдје завршава поезија, а гдје почињу покретне слике. Из корица књиге на свјетлост екрана остаће документ о умјетности, животу и поезији, о свему помало. Остаће снажан печат о једном времену и једној од битних одлика поезије Даре Секулић“, рекао је Митрић Срни.

Према његовим ријечима, документарни ТВ серијал „Јека горе Петрове“ намијењен је широј телевизијској публици, али посебан значај има за млађу публику.

Он сматра да нове генерације, које живе у дигиталном добу, не знају баш најбоље да препознају и доживе праве пјесничке вриједности и значај српског језика, ћирилице и културе.

„Да би сачували језик и духовну културу од заборава и да би се нове генерације боље упознале са стваралаштвом књижевнице и пјесникиње Даре Секулић, ми смо младима понудили овај занимљив телевизијски садржај“, наводи Митрић.

Серијал чине двије документарне епизоде.

Прва епизода серијала под називом „Јека горе Петрове“ обухвата стихове и пјесме из Дарине збирке пјесама „Лицем према сунцу“ и ова пројекција у оквиру „Поетских дана Даре Секулић“ реализована је за средњошколце, а на Радио-телевизији Републике Српске ће бити приказана у оквиру Документарних вечери Даре Секулић.

Друга епизода серијала под називом „Чекајући крст“ – арт телевизијски документарац у завршној је фази стварања.

„Тај филм ће из врло различитих погледа пјесникиње, стварности и сна, живљења и смрти, борбе и помирења, вјеровања и сумње, исконске повезаности, али и антагонизма међу људима тражити свој смирај и спокој душе чекајући крст. Овај пројекат је финансирало Министарство информисања и телекомуикација Србије“, рекао је Митрић.

Замјеник начелника општине Источно Ново Сарајево Александар Костовић организовао је јуче пријем за чланове Организационог одбора манифестације „Поетски дани Даре Секулић“ на коме је установљена Пјесничка награда „Дара Секулић“ за најбољи женски необјављени рукопис поезије, односно збирку пјесама.

Пријатељи покојне Даре Секулић јуче су посјетили и њен гроб, гдје су на православном гробљу Свети Марко у Сарајеву прислужили свијеће и положили цвијеће, те у молитвеној тишини саслушали аудио-запис поеме „Удари мора“ у нарацији Александре Митрић Штифанић.

Пјесници Недељко Бабић и Маријана Петронић рецитовали су стихове својих пјесама посвећених Дари Секулић под називом „Поглед с Требевића“ и „Балада о Дари Секулић“.

Јуче је одржана и промоција Дарине књиге „Опроштајно писмо“ у издању Матичне библиотеке Источно Сарајево, на којој су говорили професори Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву Саша Кнежевић и Жељка Пржуљ.

У Народној библиотеци „Бранко Чучак“ на Хан Пијеску, у знак сјећања на Дару Секулић, синоћ је отворена изложба „Сретна скитница“ аутора Иване Куљанин, представнице Матичне библиотеке Источно Сарајево.

Ову јединствену манифестацију под мотом „Коријени живљења и пјевања“ финансијски су подржали град Источно Сарајево и општина Источно Ново Сарајево.

Организатори манифестације су „Форум театар“ Источно Сарајево, Културни центар Источно Ново Сарајево и Матична библиотека Источно Сарајево.

ИЗВОРсрна
Претходни текстУ марту смањен број незапослених за 12,74 одсто у односу на лани
Сљедећи текстНајава за емисију „Привредник“ (ВИДЕО)