Насловна Најновије “Фолксваген“ затвара три фабрике, отпушта десетине хиљада радника

“Фолксваген“ затвара три фабрике, отпушта десетине хиљада радника

52
0

Њемачки произвођач аутомобила „Фолксваген“, планира да затвори најмање три фабрике у Њемачкој, отпусти десетине хиљада радника и смањи плату за 10 одсто, саопштено је из управе фирме, пише „Фајненшел тајмс“.

Ово реструктурисање би означило прво затварање домаћих фабрика у историји компаније дугој 87 година и довело до борбе са синдикатима. „Фолксваген“ има 10 фабрика и 300.000 запослених у Њемачкој.

Из компаније је упозорено да су потребне радикалне мјере, јер се овај произвођач аутомобила суочава са снажном конкуренцијом из Кине, успоравањем продаје на другим великим тржиштима и потребом да се управља скупом транзицијом електричних возила.

Компанија је недавно издала своје друго упозорење о профиту у три мјесеца, окривљујући изазовно тржишно окружење.

„Фолксваген“ је данас саопштио да неће коментарисати спекулације о повјерљивим преговорима са синдикатом „ИГ Метал“ и радничким савјетом, додајући да је компанија сада на прекретници.

Раднички савјет компаније представља запослене у фирми и има половину мјеста у надзорном одбору.

Данијела Кавало, шеф радничког савјета, рекла је запосленима окупљеним у главној фабрици компаније у Волфсбургу, да руководиоци имају два дана да преокрену планове, те је наговијестила будуће штрајкове.

Она је упозорила да се извршни директор Оливер Блуме, игра са огромним ризиком да ће прекинути разговоре и „урадити оно што радна снага мора да уради, када се плаши за своју егзистенцију“.

ИЗВОРсрна, фото илустрација
Претходни текстДелегација Источног Сарајева на обиљежавању Дана општине Херцег Нови
Сљедећи текстУхапшен због пријетње да ће дићи у ваздух школу и полицијску станицу у Калесији