Насловна Најновије Фон дер Лајенова сутра започиње посјету Балкану, у четвртак у БиХ

Фон дер Лајенова сутра започиње посјету Балкану, у четвртак у БиХ

45
0

Предсједник Европске комисије Урсула фон дер Лајен, сутра започиње четвородневну посјету Балкану, током које ће посјетити и БиХ.

Фон дер Лајенова ће у четвртак, 24. октобра, отићи за Јабланицу, како би посјетила подручја погођена недавним поплавама у БиХ.

Дан послије боравиће у Сарајеву, гдје ће се састати са члановима Предсједништва БиХ, као и предсједавајућом Савјета министара Борјаном Кришто.

Фон дер Лајенова ће се током посјете Балкану састати и са лидерима Албаније, Сјеверне Македоније, Србије, самопроглашеног Косова и Црне Горе, што ће бити прилика за разговор о напретку региона на европском путу, као и Плану раста ЕУ-а вриједном шест милијарди евра.

Лајенова ће прво посјетити Тирану, гдје ће се састати с премијером Албаније Едијем Рамом, а планирано је и њено обраћање на церемонији почетка академске године на кампусу Европског колеџа у Тирани.

У четвртак, 24. октобра она ће се у Тирани састати и са предсједником Албаније Бајрамом Бегајем, након чега ће отпутовати у Скопље, гдје ће разговарати са премијером Сјверне Македоније Христијаном Мицкоским и предсједником Горданом Шиљановском-Давковом, саопштено је из Делегације ЕУ у БиХ.

Касније ће отпутовати за Београд на планиране састанке са предсједником Србије Александром Вучићем и премијером Милошем Вучевићем.

Фон дер Лајенова ће у суботу, 26. октобра боравити у Приштини, гдје ће се састати са предсједником самопроглашеног Косова Вјосом Османи и премијером Албином Куртијем.

Своје путовање у регион закључиће у Подгорици, гдје ће се састати са предсједником Црне Горе Јаковом Милатовићем и премијером Милојком Спајићем.

Овогодишња посјета Фон дер Лајенове слиједи прошлогодишњу, као и више других догађаја у којима је предсједник Европске комисије истицала значај региона за ЕУ, укључујући и недавне изјаве на самиту Берлинског процеса и Бледском стратешком форуму.

ИЗВОРсрна, фото илустрација ЕУ
Претходни текстМИП Руске Федерације објавио списак свјетских лидера, учесника на самиту БРИКС-а