Насловна Магазин Култура Фоча: Велико интересовање за школу сликања

Фоча: Велико интересовање за школу сликања

222
0

У Фочи је данас завршена дводневна сликарска радионица коју је, као припрему за будућу Школу сликања, организовао Центар за културу и информисање, а у којој је учествовало двадесетак основаца, средњошколаца и студената.

Првог дана у парку код Храма Светог Саве, а другог у парку код Алаџа џамије, млади љубитељи сликарства имали су прилику да уче од академских сликара Данила Ивановића и Владимира Милановића, који су се радо одазвали позиву Центра за културу и инфомисање.

У радионици је учествовала и Kаталина Далестро из Италије, која студира медицину у Фочи.

Она каже да би вољела да настави рад и у школи сликања, коју Центар за културу и инфомисање планира да покрене крајем године.

„Уколико би школа сликања почела са радом, радо бих се придружила“, рекла је Далестро.

Лука Вилотић, ученик осмог разреда Основне школе „Веселин Маслеша“, од раног дјетињства воли да црта и ужива у сликању портрета.

„Цртам одмалена и то ме је увијек чинило срећним. Највише волим да цртам портрете, користећи једино оловку“, рекао је Вилотић.

Сликарска радионица посвећена је недавно преминулом професору ликовне културе у фочанском Средњошколском центру, академском сликару Ранку Kовачу, који је годинама своје знање несебично преносио младим сликарима у ликовној школи „Арт ин медиас рес“.

Драгана Kовач, студент треће године Медицинског факултета, дугогодишњи члан ликовне групе „Арт ин медиас рес“, вољела би да се покрене школа сликања у којој би академски сликари радили по узору на Ранка Kовача.

„Уз професора сам одрасла и научила да сликам са љубављу и свим бојама осјећања. Његов одлазак је за све велики губитак и жеља нам је да наставимо да стварамо и чувамо сјећање на великог умјетника“, рекла је Kовачева.

Академски сликар Владимир Милановић, каже да су сви учесници радионице врло талентовани, те да га радује велика заинтересованост за сликарство.

„Пробали смо нове технике и материјале који су веома занимљиви. Сликали смо у природи, гдје и јесте најљепше за стварање умјетничких дјела. Хтио сам код учесника да развијем што већу жељу и љубав ка сликању и умјетност“, рекао је Милановић.

Академски сликар Данило Ивановић, Фочак који годинама живи и ради у Норвешкој, каже да у Фочи живе талентовани млади људи, које само треба препознати и доста више улагати у њих и њихов рад.

„Овај град мора да препозна да се са омладином треба радити максимално и да је потребно да се ангажују људи који ће радити са дјецом. Наша дјела морају да остају на нашој дјеци и генерацијама које долазе, а онда ће они да преносе даље“, рекао је Ивановић.

Директор Центра за културу и информисање Славица Филиповић каже да ова установа планира покретање школе сликања од јесени, а да је ова радионица прилика да се види колико има заинтересованих и талентованих ученика и студената који би били полазници школе.

„Циљ нам је да препознамо таленте, да их повежемо са доказаним сликарима из Удружења `Тон`, како бисмо могли да организујемо и ликовну колонију. Фоча има лијеп географски положај и идеално је мјесто за једну такву манифестацију“, рекла је Филиповићева.

Школом сликања у Центру за културу и информисање, која би од септембра требало да почне са радом, руководиће академски сликар Владимир Милановић.

ИЗВОРсрна
Претходни текстOдржана едукација медицинских сестара и техничара
Сљедећи текстСпасовданске свечаности од 30.маја до 5.јуна