Насловна Магазин Култура Фоча: Почео научни скуп о савременим хришћанским изазовима

Фоча: Почео научни скуп о савременим хришћанским изазовима

203
0

На Православном богословском факултету „Свети Василије Острошки“ у Фочи данас је почео дводневни научни скуп „Перспективе примијењене теологије у савременом добу“.

На научном скупу биће ријечи и о хришћанском пастирству пред изазовима савременог доба, о односу хришћанства и савремене психологије, савременој православној педагогоји, о новим формама црквене умјетности, па тако, што је занимљиво, један од радова носи назив „Хришћанство у савременом српском рокенролу“.

Циљ скупа, у којем учествује 16 универзитетских и професора средњих богословских школа из Републике Српске и Србије, јесте да се на високом научном нивоу из више углова сагледа у којим правцима је потребно развијати богословље да би оно било практично примјењиво, а како би Црква и друштво имали конкретну помоћ у рјешавању проблема и изазова са којима се суочавају.

Декан Богословског факултета „Свети Василије Острошки“ Владислав Топаловић, рекао је да практична теологија посредује између теорије и праксе и да има друштвено одговоран однос према свим проблемима садашњице.

Он је истакао да је мисија један од кључних елемената примијењене теологије.

„Мисија обухвата и проповијед и наставу вјере и рад са омладином, рад са сиромашнима, болеснима, старима, све су то широке теме које се тичу многих вјерника“, рекао је Топаловић.

Професор Богословије „Свети Kирило и Методије“ из Ниша Љубиша Kостић на научном скупу има занимљиво излагање о библијским мотивима у савременој умјетности, конкретно у четвртом наставку холивудског филма „Матрикс“.

Он је рекао да четврти наставак овог свјетског филмског мегахита самим називом „Васкрсења“, потврђује религијску и филизофску основу, која се примијетила и у претходна три дијела.

„Садржи прегршт старозавјетних имена, топонима, а издвојио бих назив свемирског брода у филму `Набукодоносор`, а то је име вавилонског цара који је одвео Јевреје у ропство. Мјесто гђе се сви окупљају у филму зове се на енглеском Зајон, односно Сион, а знамо да је то старозавјетни појам и који уопште представља окупљање Јевреја расутих по свијету“, навео је Kостић.

Он је издвојио и новозавјетне појмове из филма, прије свега назив главног јунака.

„Нео, којег тумачи Kијану Ривс, на латинском и грчком значи Нови, што нас упућује на богослужбено искуство Цркве која говори о Христу као о новом Адаму који спасава свијет. Имамо појам Логос, у филму други свемирски брод, а у новозавјетној традицији Логос је име за Исуса Христа“, илустровао је Kостић заснованост филма „Матрикс“ на Светом писму.

Он је закључио да прожимање библијских мотива из овог филма шаље јасну и препознатљиву поруку.

„Да хоморелигиозус, који је природан у човјеку, тај архитип у сваком човјеку за религиозним, јесте потврда постмодерне, савременог друштва које се заснива управо на библијским темељима“, рекао је Kостић.

Професор Богословског факултета „Свети Василије Острошки“ Ненад Тупеша припремио је тему о богословљу блаженопочившег епископа Атанасија Јевтића, утемељивача ове духовне установе.

Тупеша је истакао да је владика Атанасије оставио дубог трак као изврстан теолог и као велики познавалац примијењене теологије, живи дјелатељ ријечи Божје.

„Он је аутентичан литургијски теолог који тумачи ријеч Божију, литургију царства, живи је и благовијести, о њој богословствује и у њој сагледава свеукупну тајну постојања свијета и човјека у свијету“, навео је Тупеша.

Он је додао да је владика Атанасије покушао да оно што је за народ компликовано на непосредан начин приближи, да сваку врсту оптерећности различитима аспектима формализма разгради и да литургију учини живом и дјелатном.

„Да литургију учини оним што она јесте – дјело народа Божијег. Покушавао је и у великој мјери успио у својој мисији да народ учини литиргијским, да га покрене, оцркови, да скрене пажњу на одређене аномалије и застрањења, некада будући чак и груб и непријатан за неке људе који га нису познавали, али са једним циљем да сваког човјека учини живим и активним учесницима динамичког литургијског кретања и живота, да се људи осјете да су учесници, а не посматрачи“, рекао је Тупеша.

Радови са научног скупа биће објављени у тематском зборнику.

ИЗВОРсрна, фото Радио Фоча
Претходни текстНастављена потрага за несталим Милошем Граховцем
Сљедећи текстНеумољиви Ноле у осмини финала Ролан Гароса