Насловна Вијести Република Српска Фоча: Продаја земљишта и избор инвеститора за градњу студентског комплекса

Фоча: Продаја земљишта и избор инвеститора за градњу студентског комплекса

195
0

Инвеститор из Индије, намјерава да у Фочи гради објекат за смјештај страних студената Медицинског факултета и уз њега дом за старија лица као наставну базу студентима здравствене његе, а локални парламент данас је усвојио одлуку којом ће то бити омогућено – њему или неком другом инвеститору, уколико се јави са повољнијом понудом.

Одлука о начину и условима продаје општинског земљишта и избора инвеститора за изградњу објекта дома за старија лица Фоча и других смјештајних капацитета усвојена је једногласно.

Општинска парцела од 1.097 метара квадратних, која ће бити продата лицитацијом, а за коју је судски вјештак утврдио почетну продајну цијену од 156.150 KМ, налази се у Студентској улици у близини Медицинског факултета, тачније уз локални пут који од Факултета води према Јошаници.

За објекат дома за старија лица Фоча и других смјештајних капацитета прибављено је стручно мишљење и урађени су урбанистичко-технички услови, док је обавеза инвеститора да прибави главни пројекат, грађевинску дозволу и плати прописане ренте и накнаде, наведено је, између осталог, у одлуци.

Начелник општине Милан Вукадиновић, појаснио је да је инвеститор из Индије, који у Фочу доводи студенте из те земље на одсјек медицине на енглеском језику, а у будућности и на одсјек здравствене његе, изразио спремност и жељу да гради капацитете за смјештај тих студената.

Овај инвеститор намјерава да у оквиру тог комплекса направи и наставну базу у виду дома за старија лица, а од више локација које му је општина понудила, изразио је жељу да купи парцелу у близини Факултета.

Скупштина је усвојила и измјене и допуне одлуке о продаји општинског земљишта и избору инвеститора за изградњу стамбене зграде за младе брачне парове, јер је у међувремену Влада Српске донијела одлуку да са 800.000 марака подржи тај пројекат.

За куповину станова по цијени повољнијој од тржишне за сада се пријавило 40 младих брачних парова.

То ће уз субвенцију Владе, навели су из локалне управе, бити добар мотив потенцијалним инвеститорима да се одлуче за градњу по цијени од 1.350 KМ за квадрат стана, након два јавна позива на која се нису јављали, што због бојазни да неће бити довољно заинтересованих парова, што због раста цијена грађевинског материјала.

Општина је суфинансијер градње и обезбиједиће прикључке, партерно уређење и накнаду за ренту, подсјетили су из извршне власти.

На сједници су донесене и двије одлуке о продаји градског грађевинског земљишта непосредном погодбом у улицама Kраља Петра и Цара Душана, којима ће бити омогућено да инвеститори ријеше имовинскоправне односе и у једном случају наставе градњу пословно-стамбене зграде, а у другом случају добију употребну дозволу за одавно изграђену, а неусељену зграду.

Одборници су усвојили одлуку о куповини пословног објекта са двориштем у Јошаници за потребе мјесне заједнице, те двије одлуке о измјенама и допунама регулационог плана „Хум-Шћепан Поље“ и једну одлуку о приступању изради измјена и допуна тог плана, а у сврху нове градње рафтинг кампова.

ИЗВОРсрна
Претходни текстНајава емисије “Интервју”, гост амбасадор БиХ у Грчкој Милица Ристовић-Kрстић
Сљедећи текстУ наставку акције “Рез“ ухапшено још једно лице