Насловна Најновије Фоча: Ускоро почетак градње спомен-крста на Дубу

Фоча: Ускоро почетак градње спомен-крста на Дубу

141
0

На брду Дуб изнад Фоче, гдје ће ускоро почети градња великог спомен-крста, данас је служен парастос за 12 бораца насеља Превраћ и обиљежена 31 година од прве погибије фочанских српских бораца у Одбрамбено-отаџбинском рату од 1992. до 1995. године.

Са Дуба је почела борба за одбрану Фоче, а из Превраћа су 11. априла 1992. године пале прве српске жртве.

Борац Маринко Пљеваљчић, присјетио се како су почели ратни сукоби у Фочи.

„Јавили су нам да су пуштени затвореници из Казнено-поправног завода, ми смо истрчали овдје на Дуб и похватали их. Сутрадан је на Ћеловини једна муслиманска група из града почела да пуца на покојног Ђорђа Пејовића, ми смо се организовали, проводили овдје дане и ноћи, док је право запуцало и кад је кренуло није више било стајања“, прича Пљеваљчић.

Борац Зоран Трифковић из Превраћа, у рату је остао без два брата.

„Дали су животе за одбрану Републике Српске и нашег народа. Драган је био 1964. годиште, погинуо је првих дана рата на Боровцу, а Миодраг, који је рођен 1968. године, погинуо је на крају рата, 1995. године, на Трескавици. Ниједан није био ожењен“, каже Трифковић.

За градњу спомен-крста, висине око 15 метара, са спомен-парком, прикупљена су почетна средства и радови би убрзо могли кренути, а у Одбору за изградњу се надају да ће се већ наредни парастос служити код изграђеног споменика.

„Наравно, наставићемо са прикупљањем средстава да бисмо изградњу на прави начин могли привести крају. Надамо се да ће изградња почети чим се мало прољепша вријеме, а да ћемо до краја године имати изграђен споменик“, рекао је Јанко Филиповић, предсједник Организације породица погинулих бораца, која заједно са мјесном заједницом Превраћ и општином Фоча гради спомен-крст.

Он је додао да су у току разговори са потенцијалним извођачима, те да ће ускоро бити познато колико ће износити предрачун радова.

Локална управа поклонила је земљиште, а учествоваће и у финансирању изградње.

Начелник општине Милан Вукадиновић, истиче да ће спомен-крст на Дубу бити својеврсни светионик слободе у част див јунацима Превраћа и Фоче.

„Прикупљено је довољно средстава да се може кренути у изградњу. Ради се о одличном пројекту који треба да ода почаст и признање борцима овог краја и Фочанске бригаде и да трајно удари темељ поносу Фочака и људи који су дали највредније, а то су њихови животи за одбрану Фоче и Републике Српске“, рекао је Вукадиновић.

Спомен-парк гради се на земљишту у непосредној близини Ловачког дома, одакле се пружа прелијеп поглед на Фочу и долину Дрине.

ИЗВОРсрна
Претходни текстИсточно Ново Сарајево: За борце бесплатни систематски прегледи
Сљедећи текстПозив за регистрацију и категоризацију кућа, апартмана и станова за изнајмљивање