Насловна Најновије Хеликоптерски сервис Српске у тешким условима локализовао пожаре код Гацка

Хеликоптерски сервис Српске у тешким условима локализовао пожаре код Гацка

57
0
Хеликоптерски сервис Републике Српске, успио је да у тешким условима локализује пожаре на подручју Гацка, изјавио је вршилац дужности директора Републичке управе цивилне заштите Борис Трнинић.
 
„Угашену су и један и други пожар. Други се поново активирао, хеликоптер Хеликоптерског сервиса опет је изашао на терен и локализовао пожар. За сад мирује“, рекао је Трнинић новинарима у Гацку, гдје се данас састао са начелником општине Огњеном Милинковићем.
 
Он је навео да координација локалних заједница са Републичком управом Цивилне заштите добро функционише.
 
Трнинић је навео да се начелник Гацка током викенда обратио Републичкој управи цивилне заштите и да је лично контактирао директора Хеликоптерског сервиса Бобана Кустурића који су за непуних сат времена изашли на терен.
 
Похвалио је начелника Гацка и гатачке ватрогасце који су са припадницима Републичке управе брзо реаговали, формирали резервоар за воду за брзо гашење ватре.
 
Према његовим ријечима, Републичка управа ће са Министарством финансија и Владом Републике Српске у наредном периоду кренути у набавку новог хеликоптера, будући да је Хеликоптерски сервис Српске веома оптерећен гашењем пожара у сезони, али и медицинским евакуацијама.
 
„Кустурић је у тренутку пожара требало да пребаци једног пацијента из Требиња у Бањалуку. Све се добро завршило, али морамо да растеретимо Хеликоптерски сервис, а то можемо једино набавком новог хеликоптера“, рекао је Трнинић.
 
Požar kod Gacka ugašen: Helikopteri iz Srbije nisu bili potrebni | Crna  hronika
Начелник општине Гацко Огњен Милинковић, истакао је да се реаговало веома брзо, да су успјели зауставити велики пожар и спријечити ширење на планине Баба и Бјелашница.
 
Он је истакао да су пилоти Хеликоптерског сервиса у тешким условима за летење и надљудским напорима одрадили врхунски посао, те им захвалио за то.
 
„Пожар је био на 1.500 метара надморске висине, температура је била 30 степени Целзијусових, а вјетар је био 40 до 50 км на час. Ту је ваздух риједак, јако су тешки услови за летење“, рекао је Милинковић.
 
Милинковић је појаснио да је пожар пријетио да захвати велики дио црногоричне шуме, што би била еколошка катастрофа и огромна економска штета, не само за Гацко, него и за Републику Српску.
 
Он је захвалио гатачким ватрогасцима, Републичкој управи цивилне заштите, Руднику и Термоелектрани „Гацко“ и комуналном предузећу који су дали допринос у гашењу пожара.
 
Командир Ватрогасно-спасилачке јединице Гацко Алекса Вучковић, рекао је да су реаговали у складу са опремом коју имају.
 

 

ИЗВОРсрна
Претходни текстВера Матовић у споту Мајкла Џордана – за све крив Дончић
Сљедећи текстАмерика обавијештена о завјери Ирана против Трампа