Насловна Вијести Република Српска Херцег Нови и Фоча званично општине побратими

Херцег Нови и Фоча званично општине побратими

225
0

Предсједник општине Херцег Нови Стеван Катић и начелник општине Фоча Милан Вукадиновић потписали су данас споразум о сарадњи и братимљењу двије локалне заједнице.

Споразуму, који је резултат раније остварене сарадње двије општине, претходило је усвајање одлука о братимљењу у локалним парламентима Херцег Новог и Фоче.

Начелник општине Фоча Милан Вукадиновић истакао је да су Херцег Нови и Фоча, прије свега, повезани неизбрисивом историјском нити која траје вијековима, те поручио да ће сарадња двије локалне заједнице бити вјечна и остати неизбрисива.

„Херцег Нови и Фоча су, прије свега, повезани неизбрисивом историјском нити јер су били столишта херцега од Светог Саве Стефана Вукчића Косаче. На подручју наше општине и околине је немали број остатака тврђава из тог доба, а важно је напоменути да је тадашња Хотча била на важном путу Дубровник-Ниш-Цариград и путу од Дубровника ка области Босне и Соли“, рекао је Вукадиновић.

Он је нагласио да је туризам можда једна од кључних ријечи међуопштинске сарадње.

„Знамо шта је Бококоторски залив и какве потенцијале пружа. Нема Фочака који није посјетио овај крај на некој од својих екскурзија, а и данас фочанска дјеца и одрасли Фочаци као једну од најпожељнијих локација бирају ваш град“, навео је Вукадиновић.

Он је замолио „фочанску дијаспору у Херцег Новом и Бококоторском заливу“ да прави чвршће везе с матицом, да се на привредном и економском плану увежу привредници и да се направи таква пословна атмосфера која ће и у Фочи и у Херцег Новом изродити нова радна мјеста.

Предсједник општине Херцег Нови Стеван Катић истакао је да је братимљење са Фочом потврда пријатељства које траје годинама и јаких веза међу људима, као и обећање да ће се међусобно помагати и снажити, ради боље будућности за оба града и све грађане.

„Перспективе Фоче и Херцег Новог превазилазе државне границе и због тога је важно да јачамо сарадњу међу локалним управама, установама, предузећима, организацијама и појединцима. Споразум који смо потписали представља темељ, а на свима нама је да градимо братски однос зарад бољитка и просперитета садашњих и будућих генерација“, рекао је Катић.

Према његовим ријечима, сарадња двије локалне заједнице одвијаће се у више праваца, међу којима су туризам и очување животне средине, фестивали и манифестације културе, а посебно је значајна сарадња Медицинског факултета у Фочи са Институтом „Др Симо Милошевић“ и Болницом Мељине.

„Медицински факултет у Фочи комплементаран је са кадровским потребама Института `Др Симо Милошевић` и Болнице Мељине. Сувишно је говорити о условљености која постоји између здравства и образовања потребног медицинског кадра. Намјера нас, као градских управа, јесте да повежемо стручњаке из ових установа, како бисмо заједнички дефинисали моделе партнерства који ће бити на обострану корист“, истакао је Катић.

Свечаности братимљења Херцег Новог и Фоче присуствовале су делегације двије општине, као и представници херцегновских здравствених установа.

ИЗВОРсрна
Претходни текстПредстављен уџбеник здравствене његе за средњошколце
Сљедећи текстСутра сунчано, поподне могући пљускови