Насловна Вијести Република Српска Херцег Нови се спрема за дочека патријарха Порфирија и величанствену литију

Херцег Нови се спрема за дочека патријарха Порфирија и величанствену литију

215
0
Патријарх Српске православне цркве Порфирије боравиће у Херцег новом 14. и 15. августа, први пут послије 43 године, а повод је 650 година од оснивања града и градске славе – преноса моштију Светог арханђела Стефана.

 

Протојереј-ставрофор, архијерејски намесник херцеговачки Обрен Јовановић изјавио је да је то додатни мотив и повод да „сви будемо добри домаћини“.

Посљедња посјета патријарха српског била је 1979. године, послије разорног земљотреса у Црној Гори, када је тадашњи патријарх Герман дошао да посјети Боку и остале приморске градове.

Говорећи о посјети патријарха Порфирија, отац Обрен је казао да се саборни дух који обитава у Херцег Новом управо огледа у припремама за дочек, у којима сви учествују, од предсједника општине Херцег Нови, преко локалне управе, медија, угоститеља, културно-умјетничких друштава па до сваког вјерника и дјеце са вјеронауке.

„Свако на свој начин даје допринос у припреми дочека српског патријарха, што је једна значајна димензија и духовног и културног живота, где сви живе као једно, гдје сви поштују своју Цркву, своју вјеру, свога митрополита, свога патријарха и све оно што је миломе Богу драго“, каже отац Обрен, пренео је портал Митрополије црногорско-приморске.

Посебно је истакао величанствену литију која ће патријарха дочекати од почетка Његошеве улице у Старом граду, па до самог уласка у Цркву Светог архангела Михаила.

„Дакле, из сваке црквене општине биће по једна литија, тако да ће сваки кутак општине Херцег Нови бити присутан у дочеку патријарха што је једна велика радост и велики благослов“, навео је.

У организацији општине Херцег Нови и Митрополије црногорско-приморске, свечани дочек патријарха биће уприличен 14. августа у 18 сати на Тргу Херцега Стефана, након чега ће услиједити свечана академија на Канли кули која ће почети у 19.30 сати, док ће концерт групе „Балканика“ почети у 22 сата.

На дан славе оснивача града, Светог архиђакона Стефана 15. августа, патријарх Порфирије ће служити свету литургију у манастиру Савина.

Истог дана, у вечерњим часовима биће уприличено отварање културно-духовне манифестације „Трг од ћирилице“, у порти Саборног храма Светог Спаса на Топлој, са почетком у 19.30 часова на којој ће бити говора о спомену на блаженопочившег митрополита Амфилохија, 30 година ИИУ „Светигора“.

Вече ће благословити патријарх, а говориће митрополит Јоаникије и протојереј-ставрофор Радомир Никчевић, преноси Спутник.

ИЗВОРГлас Српске
Претходни текст„Пулс града“, РТВИС, 11.08.2022.
Сљедећи текстОдвијање саобраћаја без посебних ограничења