Насловна Најновије Ходочасници из Сокоца на Ђурђевдан полазе на петнаесто поклоњење моштима Светог Василија...

Ходочасници из Сокоца на Ђурђевдан полазе на петнаесто поклоњење моштима Светог Василија Острошког

127
0

У понедјељак 6. маја традиционално на Ђурђевдан, у организацији Удружења грађана „Свети Василије Острошки“ група од 33 ходочасника ће у раним јутарњим часовима од Цркве Светог пророка Илије у Сокоцу кренути пјешице на пут дуг 230 километара до Манастира Острог на поклоњење моштима Светог Василија, потврдио је за „Инфо центар“ предсједник овог Удружења Милан Маричић.

Он је подсјетио да су се на ово ходочашће које траје до данас, први пут пријавили 2009. године призивом Господњим и призивом Светог Василија Острошког Дејан Елез, Младен Цвијетић и Бранимир Боровчанин, који је тренутно свештеник у Мостару.

  • Ове године, имали смо пријављено око 45 ходочасника. Нажалост, нису могли сви да крену због сложености пута, смјештаја и других околности. Ми смо раније током поклоничких путовања установили да је неких 30 ходочасника максималан број који може ићи, али смо још три додали, тако да тај број представља број година колико је Исус Христос имао када је настрадао за наше спасење – навео је он.

Маричић је појаснио да поклонички пут траје шест дана. Првог дана се прелази око 45 километара, из Сокоца до Дуба код Рогатице гдје ће преноћити у Асфалтној бази предузећа „Романијапутеви“ Соколац.

  • Други дан је један од најзахтјевнијих и најдужих, од Дуба до Фоче око 53 километра. Трећи дан је најкраћи, али једнако захтјеван, јер се нећемо стићи одморити од претходног дана. То је дионица пута од Фоче до Рафтинг кампа „Саставци“ на граници са Црном Гором гдје ћемо преноћити. Четврти дан идемо пут Пивског манастира дужине 36 километара. Пети дан подразумијева дионицу до Видрована, мјесто прије Никшића, гдје ћемо такође одморити, а дионица коју прелазимо је око 46 километара. У питању је веома тежак дан када успут немамо извора и продавница, тако да храну и воду за та два дана морамо носити са собом, те нам је тада и терет најтежи, али и психички се треба једнако па можда чак и више припремити. Посљедњег шестог дана у навечерје празника Светог Василија Острошког долазимо до Горњег манастира Острог када ћемо присуствовати вечерњем богослужењу и преноћити под ведрим небом – истакао је он.

Како каже, њему је ово четврто ходочашће по реду, на које иде призивима Господа и Светог Василија Острошког.

  • Када сам чуо за поклоничко путовање, одмах ми се свидјела идеја. Неколико година сам размишљао и на крају одлучио да се пријавим 2021. године. Потребна је духовна припрема, схватити гдје се иде, као и да то није неко такмичење и доказивање, него да се оснажимо у вјери. Преиспитамо сами себе колико смо спремни да се мијењамо, поднесемо ту жртву и једноставно подвучемо црту у досадашњем животу и постанемо бољи човјек. Неки људи ходочашће пореде са планинарењем и другим спортским активностима, међутим то је нешто сасвим друго. Цијелим путем влада једна хармонија, посебна благодат али нам и неке чињенице указују на Божије присуство. На примјер, покиснемо више пута дневно и осушимо се, али се нико не прехлади. Наравно буде ту пратећих проблема у виду жуљева, али смо ми на то навикли. Непосредно прије пута, неких мјесец дана кренемо са вјежбама пјешачења како би активирали мишиће, али углавном цијелим путем се уздамо у милост Божију и Светог Василија– нагласио је Маричић.

Удружење грађана „Свети Василије Острошки“ основано је 2019. године уз благослов митрополита дабробосанског Хризостома, када је група ходочасника дошла на идеју да има Удружење, чији ће циљ првенствено бити помоћ угроженом становништву и организовање ходочашћа. До сада су имали више акција помоћи људима на подручју наше општине, али и осталих у саставу Града Источно Сарајево.

  • Ових дана у току је Васкршња акција, када смо прикупљали помоћ у виду прехрамбених намирница у маркетима „Оногошт“. Током својих куповина, људи су могли нешто да купе и издвоје у колица о којима су бринули наши чланови. Прикупили смо око педесет прехрамбених пакета које ћемо сутра подијелити угроженом становништву, док смо јуче дијелили шкољке јаја. Нисмо заборавили ни наше најмлађе, тако да у недјељу на Васкрс, 5. маја у Парохијском дому Цркве Светог пророка Илије у 13.00 часова у сарадњи са Црквеном општином Соколац организујемо Васкршњу туцијаду и позивамо малишане да нам се одазову у што већем броју. Биће организовано такмичење у шарању јаја, најтврђе јаје, као и најмлађи учесник – додао је он.

Маричић је позвао све људе добре воље који имају жељу и могућност, да се укључе и помогну рад Удружења грађана „Свети Василије Острошки“. Потребне информације се могу добити на сајту овог Удружења (ugsvo.com) гдје су доступни бројеви телефона, начини помоћи, а према његовим ријечима све активности су лако доступне и транспарентне.

ИЗВОРИнфо центар Соколац
Претходни текстКошарац: Бошњачка политика жртвовала мир 1992. године, а данас лицемјерно подваљује приче о српској кривици
Сљедећи текстФоча: У току пријаве за Васкршњи турнир на Авином брду