Насловна Најновије Хризостом: Обнова историјског фочанског храма велика радост

Хризостом: Обнова историјског фочанског храма велика радост

99
0

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом, данас је освештао обновљени Храм Светог Николе у Фочи, на дан славе ове општине и храма – Преноса моштију Светог Николе.

Стара фочанска црква подигнута је 1857. године, за вријеме турске владавине, на узвишењу изнад града, у некадашњој Српској вароши.

Митрополит Хризостом истакао је да је ово историјски догађај, као што је била и његова изградња, те да је храм обновљен вјером, трудом, љубављу и залагањем свих парохијана.

Обраћајући се бројним вјерницима током Свете архијерејске литургије, којој је претходио чин освештања храма, митрополит Хризостом рекао је да је велика радост и понос што вјерни народ Фоче има два прелијепа храма – Светог Саве и Светог Николе, који је сада у потпуно другом издању, како то вјерни народ и заслужује.

„Храм Светог Саве јесте данас доминантан, али ово је историјски храм народа Фоче, парохија фочанских и мора да буде у истом сјају, љепоти и достојанству. Овај храм је мјесто гдје су се људи током година састајали, молили, освећивали, причешћивали и зато је веома важно да смо га обновили и да смо му дали овако лијеп сјај и љепоту, која мора бити на радост сваког Фочака и сваког ко уђе у овај храм“, поручио је владика Хризостом.

Он је подсјетио да је храм био угрожен од пропадања, што се није могло допустити да не би био доведен у питање и сам његов опстанак.

Митрополит Хризостом поручио је вјерницима у Фочи да им име Светог Николе увијек одзвања у срцима и душама, да се увијек угледају на свог небеског заштитника, великог угодника Божијег, ревнитеља вјере и великог борца за чистоту православног учења.

Током славске литургије, митрополит Хризостом произвео је у чин протојереја старјешину Храма Светог Николе Милоша Самарџију.

Након што је у обновљеној цркви сломљен славски колач, услиједила је свечана литија улицама Фоче, да би славски колач потом био сломљен и у згради општине.

 

Начелник општине Милан Вукадиновић честитао је свештенству и вјерницима у Фочи крсну славу, истичући да је ово историјски догађај за општину, као што је то прошле године било и освештање Храма Светог Саве.

Вукадиновић је поручио да је и у данашњим временима српски народ изложен многобројним притисцима и да попут предака сви Срби треба да буду окупљени и сложни око своје цркве.

Вјерници су са великом радошћу и усхићењем дочекали крсну славу под сводовима обновљеног храма.

Фочанка Ранка Тодовић рекла је да је било доста донатора и да је поносна на ово велељепно здање, али и на суграђане.

Миливоје Вилотић рекао је да му је испуњена животна жеља и да је срећан што је дочекао да се помоли Богу у обновљеном храму, који је заиста био оронуо и дотрајао.

У протеклих годину и по, у Храму Светог Николе урађена је рестаурација зидног сликарства, замијењене су електроинсталације, уведено је подно гријање, дотрајале камене плоче замијењене су мермерном облогом, а у порти је обновљен систем одводних канала и проширен јужни улаз са новом капијом.

Зидови храма били су прилично оронули, на доста мјеста напукли и потамнили толико да се зидна орнаметика једва назирала, а сада су поново блистају и црква је изнутра много свјетлија него што је била.

ИЗВОРсрна, фото Радио Фоча
Претходни текстОдбијен приједлог одбране за саслушање Шмита
Сљедећи текстПодршка Додику и Лукићу пред Судом БиХ, РТВИС 22.5.’24. (ВИДЕО)