Насловна Друштво Хуманитарни прилог за цркву Светог Николе у ​​Рељеву

Хуманитарни прилог за цркву Светог Николе у ​​Рељеву

198
0

Црква Светог оца Николаја Мирликијског налази се у Рељеву у сјеверном дијелу плодног Сарајевског поља, на лијевој обали ријеке Босне. Овај дивни храм припада Митрополији босанскохерцеговачкој и првобитно је подигнут за вјерске потребе наставника и ученика Богословије, чија се зграда налази у непосредној близини цркве. Градња храма започета је 1884. године, а његова изградња и освећење извршени су 1886. године, а трошкове изградње сносио је имућни барон Теодор Николић, о чему сведочи натпис изнад улазних врата. Године 1917. црква је престала да буде капела рељевских богослова и у потпуности је постала парохијска, која је била на располагању православном животу Рељева и околине.

Током Првог и Другог светског рата и последњег грађанског рата храм није оштећен. У првој деценији 21. века почела је постепена обнова храма, а оно што предстоји у наредном периоду је изградња нове ограде око порте храма. Због специфичног положаја храма у долини, скоро сваке године овој богомољи пријете поплаве због изливања ријеке Босне. Управо је поплава у новембру 2021. године нагнала одборнике Црквене општине Рељево да размотре приједлог за изградњу нове ограде, која би, у случају да се излије, блокирала ријеку Босну од црквеног објекта. Молба за благослов упућена је Његовом Високопреосвештенству Митрополиту дабробосанском Господу Хризостому, који је подржао овај разумни предлог и дао свој епископски благослов.

Од тог тренутка Црквена општина у Рељеву покушава да заједно са верним народом прикупи одређена средства која би била довољна за почетак реализације овог пројекта. Међутим, због лоше материјалне ситуације, парохија Црквена Оштина није у могућности да прикупи износ који би покрио трошкове изградње, те апелује на све да, колико могу, помогну у изградњи, огради и на тај начин спрече изградњу. могуће последице које би свака евентуална поплава могла да изазове овој светињи.

Добровољни прилог можете оставити у храму Светог Николаја у Рељеву или уплатом на жиро рачун број 1610000073130057 отворен у Рајфајзен банци БиХ.

ИЗВОРРтвис
Претходни текстДодик у Београду са Вучићем и Орбаном; Орбан велики пријатељ Српске и Србије (ФОТО/ВИДЕО)
Сљедећи текстОдржано предавање о вршњачком насиљу