Насловна Најновије Цвијановић: БиХ може бити могућа у мјери у којој сви поштују слово...

Цвијановић: БиХ може бити могућа у мјери у којој сви поштују слово Устава

152
0

БиХ може бити могућа у мјери у којој сви поштују слово Устава, а затим и једни друге, изјавила је српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић.

Цвијановић је истакла да умјесто међународног интервенционизма, домаће институције на свим нивоима власти треба да преузму пуну одговорност за процесе у БиХ.

– Мир и љубав су темељне поруке Божића, али и универзалне и непролазне вриједности на којима почивају друштвене заједнице и људска цивилизација у цјелини. Њихово одсуство узрок је многих неспоразума, конфликата и ратова, од којих некима, нажалост, свједочимо и данас – поручила је Цвијановић.

Цвијановић је рекла да импозантан технолошки развој човјечанства у посљедњим деценијама опет, нажалост, није испраћен еквивалентним моралним сазријевањем.

Додала је да је „трајни мир остао идеал и недосањан сан који је у пракси демантовала сурова реалност“.

– Баш као и у породицама мањак дијалога и разговора међу народима и државама широм свијета доводи до неразумијевања и раста тензија. Насупрот томе, тамо гдје се води искрен и отворен дијалог, без обзира на међусобна неслагања, мир никада неће бити доведен у питање – истакла је Цвијановић у обраћању поводом божићног пријема у Административном центру у Источном Сарајеву.

Божићни пријем код Цвијановић (Фото: Б.Здриња)

То је, како наводи, јасан путоказ свима.

– Посебно нама на овим просторима који добро памтимо трагични период када су утихнуле ријечи, а проговорило оружје. Због тога не постоји већа дужност, индивидуална и колективна, свјетовна и вјерска, од очувања мира у међународним и међуљудским односима. Утолико је неопходно да се и у БиХ води дијалог о свим отвореним питањима која оптерећују свакодневницу, те да једни друге уважавају, поштују различитост идентитета и интереса, тражећи оне заједничке на основу којих ће се градити боља и успјешнија будућност – напоменула је Цвијановић.

Божићни пријем код Цвијановић (Фото: Б.Здриња)

Нагласила је да је „заједничка обавеза свих нас да генерацијама које долазе обезбиједимо сигурно окружење и стимулативан амбијент за развој и просперитет и да никада не буду суочени са егзистенцијалним изазовима са којима је била наша, као и многе претходне генерације на овим просторима“.

– БиХ је земља различитости, али ипак се не може рећи да је, како то промовише слоган ЕУ, „Унитед ин Диверситy“ (Уједињени у различитости). Да бисмо постигли тај циљ, неопходни су нам мир и стабилност, као и уређенији односи на нивоу БиХ. – поручила је Цвијановић.

Божићни пријем код Цвијановић (Фото: Б.Здриња)

Према њеним ријечима, неопходно је да, умјесто међународног интервенционизма, домаће институције на свим нивоима власти преузму пуну одговорност за процесе у БиХ.

– Нисмо против уставне БиХ, какву је предвидио Дејтонски мировни споразум. Легалисти смо и сматрамо да без пуног уважавања Устава, највишег правног и политичког акта, правна држава остаје само мртво слово на папиру. Због тога мислимо да БиХ може бити могућа у мјери у којој сви поштују слово Устава, а затим и једни друге. Не желим да живим у земљи блокада и опструкција, већ у земљи у којој ће сваки народ и сваки ентитет моћи исказати свој пуни капацитет и своју способност да напредује јер нико нема право да блокира економски развој, енергетску стабилност и нова радна мјеста. Поготово у данашњем свијету у којем је сваки мегават струје, барел нафте и кубни метар гаса од виталног значаја – нагласила је Цвијановић.

Божићни пријем код Цвијановић (Фото:Б. Здриња)

Цвијановић је поручила да је неизмјерно срећна због вечерашњег окупљања поводом најрадоснијег хришћанског празника – Божића.

– Свјетлост рођења Исуса Христа обасјала је наше домове и срца свих православних вјерника како овдје, тако и у свијету. Зато желим да радост и свјетлост Божића и ове године подијелимо заједно и да исто тако, са овога мјеста, упутимо поруке мира, љубави и добре воље. Слава Богу на висини, на земљи мир, међу људима добра воља! Ништа тако једноставно, божански и људски, не илуструје суштину Божића као ријечи ове анђеоске пјесме. Мир Божији, Христос се роди – рекла је Цвијановићева.

Божићном пријему присуствовују предсједник Републике Српске Милорад Додик, премијер Српске Радован Вишковић, предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија, као и новоименована предсједавајућа Савјета министара Борјана Кришто, руски амбасадор у БиХ Игор Калабухов, амбасадор Јапана у БиХ Кинефучи Масами, амбасадор Кине у БиХ Ђи Пинг, чланови колегијума Представничког и Дома народа Парламентарне скупштине БиХ из реда српског и хрватског народа, министри у Савјету министара из Српске, те посланици и делегати из Српске.

Међу приустнима су и градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић, начелници општина из Српске, предсједник ДНС-а Ненад Нешић и лидер странке Народ и правда Елмедин Конаковић.

ИЗВОРртрс
Претходни текстХоће ли снијег који је тек пао спасити зимску туристичку сезону? (ВИДЕО)
Сљедећи текстЕмисија ,,Пулс града“, 12. јануар 2023. године (ВИДЕО)