Насловна Вијести Република Српска Цвијановић: Европски пут стратешки циљ, без ОХР и странаца уз одлучивање домаћих...

Цвијановић: Европски пут стратешки циљ, без ОХР и странаца уз одлучивање домаћих институција

168
0

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да је ЕУ стратешки циљ за БиХ, али да о томе треба да одлучују кредибилне домаће институције, као и да задаци буду на бази реалности, без спекулација и имагинација ЕУ.

Ти задаци морају да буду саткани на бази реалности и онога што дефинитивно јесу европски стандарди, а не неке измишљене ствари – навела је Цвијановић.

Она је рекла да ЕУ јесте стратешки циљ, али циљ у којем нема високог представника и странаца који управљају правосуђем БиХ, јер је због њих БиХ у нереду.

– Високи представници не треба да доносе одлуке умјесто домаћих институција, не треба да служе као заштита за једну политику против неке друге, а поготово за политику једног народа. Ако високи представник или било који други међународни представник није на услузи да помогне истовремено свима овдје, него служи сврставању, неуставном мијењању и наметању неуставних рјешења – он не помаже никоме у БиХ – истакла је Цвијановић.

Она је додала да се залаже за политику разговора домаћих фактора уз помоћ и подршку странаца, али без мијењања Устава и наметања закона чиме се прави лоша атмосфера.

– Ми овдје само треба да будемо реални и отворени да једни са другима договоримо одређена питања- рекла је Цвијановић за БХТ.

Цвијановић је поновила да Република Српска није за чланство у било којем војном савезу, те да БиХ треба да буде фокусирана на сарадњу и са Русијом и са Западом.

– Нама је у интересу да имамо партнерство и добру сарадњу са НАТО савезом или са било којом другом земљом чланицом те алијансе или ЕУ, као што је добро имати добру сарадњу са Русијом – нагласила је Цвијановић.

ИЗВОРРТРС
Претходни текстЈанићијевићева освојила бронзу
Сљедећи текстНемања Мајдов креће од Кинеза у Абу Дабију