Насловна Вијести Република Српска Цвијановић: Неприхватљиво да Бећировић користи посјету Америци да говори против Српске

Цвијановић: Неприхватљиво да Бећировић користи посјету Америци да говори против Српске

136
0

Српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић истакла је да је посјета три члана Предсједништва САД прошла без већих проблема, али да је неприхватљиво што је бошњачки члан Денис Бећировић посјету САД искористио да прича против Републике Српске.

Цвијановићева је рекла да је новост и за домаћина било то што је ово била прва колективна посјета три члана Предсједништва БиХ након 18 година и самим тим су дали значај тој посјети.

Она сматра да спољна политика не треба да се заснива на томе да се оде у бијели свијет и онда опањкава неко други.

“Јер, они одлично знају у каквим смо односима овдје. Међутим, он /Бећировић/ је своју посјету базирао на томе да треба да прича против Републике Српске и да треба да прича измишљену причу како Република Српска некоме узурпира надлежности, па да онда лобира за одређене санкције”, рекла је Цвијановићева.

Ако су то спољно-политичке теме, додала је она, онда је то прилично сиромошан наступ.

“Сиромашна је та политика ако је то ваша спољнополитичка теза или главни циљ да причате против другог, и не трудите се да на домаћем терену нешто сачувате, него очекујете да вам неко из бијелог свијета дође и сачува нешто што се зове ваша држава”, рекла је Цвијановићева за РТРС.

Она је напоменула да није пропустила прилику да то и каже на лицу мјеста, те да домаћини нису имали ништа против да чују различите ставове чланова Предсједништва.

“Жељели су да знају како ми размишљамо и на који начин видимо расплет одређених догађаја на глобалној сцени, регионалној, али и на нашој локалној сцени. То су били њихови приступи, без било чега малициозног”, рекла је Цвијановићева.

Она је изразила задовољство јер је направљен позитиван помак, те да су током посјете домаћини показали интересовање да чују и шта има да каже представник српског народа.

“Оно што ми је током ове посјете дјеловало прихватљиво јесте чињеница да се није инсистирало на било каквим разликама, него су нас отворено питали која су то мјеста гдје се слажемо, а која су гдје се раздвајамо и не можемо да се сложимо”, рекла је Цвијановићева.

Она сматра да је из таквог понашања Бећировића видљива жеља бошњачке стране да доминира, да наметне само своју политику и да се занемаре друга два члана Предсједништва.

Она је напоменула да се то могло видјети и из примјера када је бошњачки кабинет самоиницијативно изашао само са својим саопштењем, без консултација са друга два кабинета.

“Рекла сам да ћу упутити иницијативу да се расформира Служба за односе са јавношћу, наравно без угрожавања радних мјеста људи који су тамо запослени, јер је дошло до нарушавања нечег што је уобичајена пракса”, појаснила је Цвијановићева.

Она сматра да је неприхватљиво да се кабинети у Предсједништву БиХ утркују који ће изаћи са саопштењем.

“Имамо праксу која подразумијева да се усагласи оно што излази као став институције, а ми појединачно можемо да износимо сопствене ставове”, рекла је Цвијановићева.

Она сматра да је ријеч о малом политичком трику, јер је сједница одржана у 17.00 часова, а већ у 17.10 је пуштено унапријед припремљено саопштење.

“Очито у жељи да се бошњачки кабинет прво такмичи са својим кадровима, који су у Савјету министара и припадају истој политичкој партији, па онда са онима са којима су у политичком рату, па да се такмиче са друга два члана Предсједништва и коначно и сами са собом”, рекла је Цвијановићева.

Она каже да зна да се друга два члана Предсједништва неће сложити да буде укинута Служба за односе с јавношћу, иако је направила озбиљну процедуралну грешку.

“Нису смјели ни требали да пусте саопштење које им је дао један кабинет, а да претходно нису усагласили са друга два кабинета. Служба је погријешила и мора да зна да то није пракса која ће се толерисати. Увијек ћу реаговати када се направи и најмањи процедурални прекршај”, рекла је Цвијановићева.

Када је ријеч о формирању власти на нивоу БиХ, Цвијановићева очекује да се свако придржава својих надлежности.

“Очекујем добру сарадњу и координацију одређених активности између различитих нивоа власти, да се не би узурпирале одређене надлежности и да се не би спречавали или блокирали одређени пројекти, те да нико никоме не буде сметња, него партнер у реализацији пројеката, циљева, мјера које треба предузети и слично”, рекла је Цвијановићева.

Говорећи о разорном земљотреу који је погодио Турску и Сирију, Цвијановићева је истакла да је важно у таквим ситуацијама показати да су грађани Републике Српске и БиХ дио свијета и да су спремни да помогну.

“То су трагичне сцене које нормалног човјека не могу да оставе равнодушним када види шта се дешава. Помислите онда да то може и негдје друго да се деси и наравно да сте у страху и да разумијете да солидарност мора да постоји и на глобалном и регионалном плану”, рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да је поносна што је Република Српска поново показала свој капацитет да се у моменту када се дешава неки проблем брзо мобилише и да може да мобилише своје снаге, ресурсе и процедурално да заврши све што је неопходно и упути помоћ.

“Били смо први који су то урадили. Захвална сам предсједнику Републике који је то иницирао, те нашој Управи цивилне заштите и Влади која је стала иза тога и што су показали да могу да остваре овај ангажман”, рекла је Цвијановићева.

Она је додала да су дан након тога услиједиле сличне активности и од федералне Владе и њихове Управе цивилне заштите, а након тога онолико колико је то у њиховом домену и дјеловање заједничких институција на нивоу БиХ.

 

ИЗВОРСРНА
Претходни текстНови земљотрес у Турској
Сљедећи текстБрој погинулих близу 24.000; Потрага за преживјелима се наставља