Насловна Најновије Цвијановић: Српска сама одлучује о својим празницима

Цвијановић: Српска сама одлучује о својим празницима

215
0

Српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је данас да непостојање закона о празницима у БиХ пружа могућност Републици Српској да уређује ову област као што уређује и многе друге.

Цвијановићева је рекла да не види проблем у томе што на нивоу БиХ нема сагласности о закону о празницима и да не може претпоставити када ће се на том нивоу бавити овим питањем, које није једино о којем не постоји сагласност.

– Важно је да у оквиру Дејтонског споразума размишљамо о томе који је то био период стабилности, а који нестабилности. Да ли онда кад су кренуле интервенције, кад је почело отимање и узурпирање надлежности, кад је измијењен уставни систем на неуставан начин – било дјелима високих представника или Уставног суда БиХ. И онда су дошли ови проблеми у којима се данас налазимо – рекла је Цвијановићева новинарима у Центру за обуку у Залужанима.

Она је изразила жаљење што се то дешавало, али и увјерење да би БиХ могла да буде много успјешнија земља да је могла да живи „пуним плућима“ и да дише тај капацитет који јој је дао Дејтон.

Цвијановићева је навела да је Дејтонски соразум дао довољно простора за мир, довољно комоције и мјеста да нико никоме не смета, а да опет сви заједно могу кроз механизме сарадње и кординације дефинисати заједничке приоритете, па и области у којима би се можда циљаније могло заједнички дјеловати.

– Десило се то што јесте, Република Српска треба да води рачуна о стабилности својих институција. Ми на томе радимо предано све ове године, а резултат свега тога је боља, љепша и уређенија Република Српска у којој можете да повећавате више пута у току године плате и пензије, социјална давања, можете да обезбјеђујете све што је неопходно за просвјету и здравство – рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да се у таквој Републици Српској гради све што је потребно, па и оно што је неопходно за Министарство унутрашњих послова Републике Српске.

– Рећи ћу да сам на то поносна без обзира што сам слушала коментаре из опозиције који мраче прилично, па кажу да ничега нема – нагласила је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, у Српској има свега оного што није било за вријеме владавине садашње опозиције, као што су путеви и ауто-путеви, реновиране школе и нови вртићи, као и нови центри за обуку попут овог у Залужанима, те нови објекти и пројекти широм Републике Српске.

Цвијановићева је истакла да су сада стабилније и боље локалне заједнице које исто знају да не могу без Владе Републике Српске реализовати ниједан стратешки пројекат.

– Свега тога има. Ко хоће да види-види, ко неће да види он то не види, али оно што морамо имати на уму јесте да овим путем настављамо даље – градимо, изграђујемо, повећавамо плате, пензије. Боримо се и са овим притисцима у погледу Дејтонског споразума и отимања надлежности, али се исто тако боримо са неким економским недаћама које прате цијели свијет – рекла је Цвијановићева.

ИЗВОРсрна
Претходни текстУ Скопљу је одржан XI међународни џиу џицу турнир
Сљедећи текстСутра обилне падавине и јак вјетар