Насловна Најновије Цивилна заштита Вишеград новим пројектом унапређује свој рад

Цивилна заштита Вишеград новим пројектом унапређује свој рад

151
0

Цивилна заштита Вишеград је добила прилику да унапређује свој рад кроз пројекат ИПА поплаве и пожари, Превенција поплава и управљања ризиком од шумских пожара на западном Балкану и Турској који се финансира кроз подршку Европске уније.

Тим поводом је у општини Вишеград одржан састанак на којем се разговарало о унапређењу капацитета Цивилне заштите за ефикасније и брже поступање у случају елементарне непогоде поплаве, те одобреним средствима за набавку информатичке опреме у циљу ефикаснијег поступања у ланцу комуникације.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић упознао је присутне да је општина имплементирала један  ИПА прекогранични пројекат са Србијом „Успостављање система одбране од поплава“ 2019. године који је био вриједан око 522.000 КМ кроз који је урађен обалоутврдни зид на ријеци Рзаву, обучено 11 припадника Цивилне заштите, набављена опрема за Цивилну заштиту уз теренско возило.

Он је захвалио за реализацију пројекта и радионицу која је спроведена у Вишеграду.

Члан радне групе Јелена Савовић Тодоровић рекла је да су чланови Цивилне заштите упознати о превентивном дјеловању у циљу спречавања и ублажавања посљедица од непогода, те имали обуку о симулацији поплаве, систему раног узбуњивања у случају поплава.

„На Радионици која се бавила механизмима за израду Планова за управљање ризицима од поплава су била присутна и два експерта за поплаве из Италије и Француске који су обишли са нама терен и дали препоруке за будуће планирање заштите од поплава. Они су похвалили спроведене активности и рекли да је ово била најбоље организована теренска посјета од свих пет локација које су посјетили“, истакла је Савовић Тодоровић.

Састанку су присуствовали представници „ЦИМА“ Фондације из Италије, Француске и Чешке, Министарства безбједности БиХ, Агенције за водно подручје ријеке Саве, Републичког хидрометеоролошког завода из Бања Луке, Федералне управе ЦЗ, Републичке управе ЦЗ Републике Српске, Управе ЦЗ Унско-санског кантона и представници Цивилне заштите Вишеград.

 

ИЗВОРОпштина Вишеград
Претходни текстЕмисија „Оком камере“ 14.12.(ВИДЕО)
Сљедећи текстУ петак 16. децембра измјене у одвијању саобраћаја у улицама Сокоца