Насловна Најновије ЦИК БиХ донијела Одлуку о утврђивању и објављивању резултата избора

ЦИК БиХ донијела Одлуку о утврђивању и објављивању резултата избора

198
0

Централна изборна комисија /ЦИК/ БиХ донијела је данас Одлуку о утврђивању и објављивању резултата Локалних избора у БиХ 2024. године.

„Доношењем ове одлуке теку рокови за подношење захтјева за поновно бројање гласачких листића, приговора и жалби“, наведено је на хитној сједници ЦИК-а.

ЦИК је данас донио и закључак којим ће субота и недјеља, 26. и 27. октобар, бити радни дани у ЦИК-у.

Предсједник ЦИК-а Ирена Хаџиабдић истакла је да рок за подношење захтјева за поновно бројање траје од данас па до 27. октобра до 16.45 часова, док је рок за подношење жалби на ову одлуку два дана.

Говорећи о захтјевима за поновно бројање, Хаџиабдићева је рекла да они морају бити у писаној форми, а захтјев може потписати акредитовани посматрач, група од 50 и више бирача са једног бирачког мјеста, независни кандидат, предсједник политичке странке или општинска изборна комисија.

„Захтјев у писаној форми мора имати чињенице које оправдавају поновно бројање, укључујући чланове Изборног закона који нису испоштовани или су прекршени, мора бити наведен приближан број листића за које се вјерује да нису исправни и у захтјеву мора бити наведено како би ова повреда утицала на изборни резултат“, истакла је Хаџиабдићева и додала да ЦИК по службеној дужности може без захтјева наредити поновно бројање гласачких листића.

Она је истакла и да је ЦИК прије утврђивања резултата избора издао 62 наредбе Општинским и Градским изборним комисијама да се броје гласачки листићи на 350 бирачких мјеста, док су у Главном центру за бројање поново бројани листићи из девет изборних јединица на 41 бирачком мјесту.

„Све ово је било неопходно да би се данас могли утврдити резултати“, рекла је Хаџиабдићева.

Према њеним ријечима, ЦИК је до сада добио 165 захтјева за поновно бројање који су одбијени као преурањени.

Што се тиче статистике, Хаџиабдићева је подсјетила да је право гласа у дипломатско-конзуларним представништвима БиХ имало 1.254 бирача, од којих је гласало 864 или 68,90 одсто, право гласа путем мобилних тимова имало је 17.648 бирача, а гласало је 15.418 или 87,36 одсто, док је путем поште право гласа имало 43.534 бирача од којих је гласало 25.376 или 58,29 одсто.

„Путем верификације одбили смо само 179 бирача, непотврђеним листићима гласало је 958 бирача, а одбијено у процесу верификације 193“, истакла је она.

Хаџиабдићева је напоменула да је ЦИК примио 2.678 приговора и жалби, те да је још 608 предмета у раду.

ЦИК је на основу приговора и жалби изрекао 135 санкција у вриједности од 740.000 КМ.

Хаџиабдићева је напоменула да због гласања у Јабланици још нису утврђени резултати за неколико локалних заједница.

ИЗВОРсрна
Претходни текстЋосић посјетио трасу ускотрачне пруге, будућу бициклистичку стазу
Сљедећи текстФон дер Лајенова у Јабланици: ЕУ је уз вас