Насловна Најновије ЦИК БиХ: Нове технологије у изборном процесу

ЦИК БиХ: Нове технологије у изборном процесу

135
0

Централна изборна комисија /ЦИK/ БиХ, озваничила је данас почетак активности на спровођењу пројекта „Тестни пројекат ЕУ за увођење нових технологија у изборни процес у БиХ“, које се заснивају на стратегији унапређења транспарентности, интегритета и ефикасности изборног процеса у БиХ.

Тестни пројекат биће спроведен на симулираним изборима на 165 бирачких мјеста у 10 општина и градова, током ове године, уз кориштење електронског система за идентификацију бирача и бржи пренос резултата избора са бирачког мјеста према општинским и градским изборним комисијама, као и ЦИK-у.

Почетак пројекта је озваничен у сарадњи са Делегацијом ЕУ у БиХ и Агенцијом за идентификациона документа, евиденцију и размјену података /IDDEEA/.

На сваком бирачком мјесту требао би бити по један „ајпед“ уређај, у који ће се уносити резултати гласања, који ће аутоматски бити похрањени у главни сервер ЦИK-а.

Предсједник ЦИK-а Суад Арнаутовић, рекао је да су очекивања од овог пројекта велика и да је ово је први пут да се на бирачком мјесту тестирају дигиталне технологије.

„Искуства у земљама окружења су показала да је битно извршити тестирање и иденитификовати евентуалне потешкоће“, рекао је Арнаутовић новинарима у Сарајеву на представљању пројекта.

Он је рекао да од 2016. године није било суштинских промјена у смислу дигитализације, те да је систем развила шпанска фирма која је боравила у БиХ 15 мјесеци.

„Израђен је кључни документ Стратегија и Акциони план за побољшање интегритета, транспарентности и ефикасности у изборном процесу БиХ, који није још разматран пред органима власти“, појаснио је Арнаутовић.

Он је рекао да се за мале кораке ЦИK ослања на помоћ донатора, првенствено Делегације ЕУ, ОЕБС и других, као и да овај пројекат за њих представља велику новину.

Арнаутовић је навео да ће се скенирањем отиска прста, онемогућити да исти бирач гласа два пута или умјесто неког другог.

Други дио теста, рекао је Арнаутовић, требао би убрзати процес прикупљања резултата гласања, спријечити преваре и неправилности, али и смањити администрацију.

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Сатлер, рекао је да су грађани временом изгубили повјерење у изборни процес, те да је овај пројекат резултат дуготрајних разговора.

„Има пуно ствари које треба унаприједити. Сада ће акценат бити на електронским аспектима изборног процеса“, рекао је Сатлер и додао да ће пажљиво пратити реализацију овог пројекта.

Директор IDDEEA-a Ариф Нанић, рекао је да је улога ове агенције у пројекту кључна.

ИЗВОРсрна, фото РТРС
Претходни текстУ уторак облачно, слаб снијег у вишим предјелима
Сљедећи текстЕУФОР обавијестио о одржавању војне вјежбе