Насловна Најновије ЦИК да изда сертификат изабраним делегатима, а не да мијења одлуке парламента

ЦИК да изда сертификат изабраним делегатима, а не да мијења одлуке парламента

154
0

Предсједник парламента Републике Српске Ненад Стевандић изјавио је да је ЦИК-у БиХ послат материјал о гласању у Народној скупштини за избор српских делегата у Дом народа парламента БиХ како би се издали сертификати, а не да се ЦИК усуђује да мијења одлуке парламента или да тумачи шта је који гласач хтио да каже.

Коментаришући међусобне оптужбе појединих политичких партија за издају у вези са избором српских делегата у Дом народа, Стевандић је рекао да је ријеч о једној врсти препуцавања политичких блокова.

Он је истакао да је потпуно јасно да лидер СДП-а Нермин Никшић иде у власт, док ПДП иде у опозицију на свим нивоима.

„Нека се они међусобно договоре шта је легално, а шта нелегално. За нас је важно да имамо гласање у парламенту Српске, записник Комисије за избор и именовање и неспорно је да је материјал послат ЦИК-у БиХ да би се издали сертификати, а не да се ЦИК БиХ усуђује да мијења одлуке парламента Републике Српске или да тумачи шта је који гласач хтио да каже, не гласајући на за то предвиђеном мјесту“, навео је Стевандић.

Стевандић је закључио да се на поништеном листићу није гласало на предвиђеном мјесту и да је то је неважећи листић.

Посланици Народне скупштине Републике Српске су на посебној сједници у четвртак, 1. децембра, одлучили да ће делегати у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ из реда српског народа бити СНСД-ови Средоје Новић, Сњежана Новаковић Бурсаћ, Радован Ковачевић и Никола Шпирић, те СДС-ов Желимир Нешковић.

Предсједник Комисије за избор и именовање Народне скупштине Српске Илија Таминџија је, подносећи извјештај о гласању, рекао да су била 82 важећа и један неважећи листић. Сви посланици су гласали, односно њих 83.

На једном листићу који је поништен, умјесто у предвиђени квадратић крај назива ПДП-а као странке, био је прекрижен назив те партије.

ИЗВОРсрна
Претходни текстУ уторак претежно облачно са кишом
Сљедећи текстСтојковић: Два циља смо остварили, а трећи нисмо – пролазак у другу фазу СП