Насловна Најновије ЦИК изгубио кредибилитет, активирати Републичку изборну комисију

ЦИК изгубио кредибилитет, активирати Републичку изборну комисију

171
0

Некадашњи предсједник Централне изборне комисије /ЦИК/ БиХ Бранко Петрић оцијенио је да је тренутни састав ЦИК-а изгубио кредибилитет, због чега је потребно да представници Републике Српске раде на измјени Изборног закона БиХ у коме ће бити јасно дефинисано ко спроводи изборе у заједничким институцијама, а ко у Српској.

Петрић је прецизирао да Српска треба и мора да ради на томе да изборни процес обављају надлежни органи у складу са уставима БиХ и Републике Српске, што подразумијева да је ЦИК надлежан за заједничке институције, а Републичка изборна комисија за избор предсједника Српске, Народне скупштине и локалних парламената и градоначелника и начелника општина.

Он је изјавио Срни да постојећи састав ЦИК-а, за који је истакао да показује очигледан аматеризам и шарлатанство, не губи, нити може да изгуби ишта на угледу, јер га никада није ни имао.

Петрић је додао да актуелни састав то не може да има јер се зна како како су дошли на те позиције, те ко их је, зашто и с којим циљем поставио.

„Та институција је тада практично потпуно девастирана и није ни чудо што је оваква ситуација када је ријеч о изборима“, рекао је Петрић, осврћући се и на ставове појединих чланова актуелног сазива ЦИК-а БиХ који су сами оцијенили да ова институција губи на угледу и да је до изражаја дошао аматеризам у раду.

Петрић је нагласио да је ЦИК раније имао свој капацитет и унутрашњу структуру, био независан и држао се закона, не подлијежући различитим утицајима као сада.

„У ЦИК-у влада очигледан аматеризам у руковођењу, као и шарлатанство на плану проглашења резултата“, рекао је Петрић.

ИЗВОРсрна
Претходни текстДодик: Трагедија у Лакташима – упозорење свима да поштују људски живот
Сљедећи текстУхапшена два лица из Лакташа због неовлаштеног снимања