Насловна Вијести Република Српска Цијена гаса у наредна три мјесеца већа за 16 одсто

Цијена гаса у наредна три мјесеца већа за 16 одсто

214
0

Глобално тржиште диктира и цијену гаса у Републици Српској, која ће у наредна три мјесеца бити за око 16 одсто виша.

Српска, ипак, остаје привилегована у куповини гаса, јер га набавља по формули договореној 2015. године. И нова цијена четири је пута нижа него на европским берзама.

Са потрошњом од око 50 милиона кубних метара гаса годишње, Република Српска је међу најмањим потрошачима овог енергента у Европи. Уговором из 2015. године Српска је с Гаспромом дефинисала формулу за израчун цијене гаса и утврђује се четири пута годишње. Управо та формула доноси привилегију, истичу у предузећу Гас-Рес, док је, подсјећају, цијена гаса условљена свјетским тржиштем. Тако државе које немају овакве уговоре са руским добављачима данас плаћају 2.000 долара за 1.000 кубних метара гаса.

– Цијена гаса коју Република Српска и потрошачи у Републици Српској плаћају и коју ће плаћати у трећем кварталу је нижа четири и по пута, чак и пет, зависно од цијене кретања гаса за поједине дане. Мислим да би требало да имамо разумијевања и да будемо на неки начин захвални нашем испоручиоцу што имамо тако привилегован положај – истиче Љубо Гламочић, директор предузећа Гас-Рес.

Тврдње да није испоштован договор о истој цијени гаса током године нису утемељене. Директор предузећа Гас-Рес објашњава да је и цијена гаса условљена цијеном нафте.

– Свједоци смо да је у посљедња два дана дошло до значајнијег пада цијене нафте, не искључујемо рецимо да ће у четвртом кварталу, уколико би се наставило снижење цијена нафтних деривата, доћи до снижења цијене природног гаса. Појединци са својим неодговорним иступима и критиковањем и оспоравањем праве озбиљан проблем односу с нашим партнерима јер ако вас стално неко критикује и ставља примједбу а ви га помажете, па какав ћете ви однос имати према њему – каже Гламочић.

Цијене енергената у овој години увећане су неколико пута. Иако цијена сирове нафте на свјетском тржишту тренутно биљежи пад, оптимизам треба да прати и опрез. Због ремонта гасовода Сјеверни ток и смањене испоруке гаса и нафте из Руске Федерације, цијене би у Европи могле премашити и ове које су на историјском максимуму.

ИЗВОРРтрс
Претходни текстУ суботу сунчано и топло, поподне могућа киша
Сљедећи текстПовољни услови за вожњу