Насловна Вијести Цијена нафте скочила на 120 долара за барел

Цијена нафте скочила на 120 долара за барел

259
0

Цијене нафте су узлетјеле на почетку нове трговачке недјеље, усљед ублажавања ковид локдауна у у Кини и плана Европске уније за забрану увоза руске сирове нафте.

Европска нафта Брент је достигла ноћас 120,2 долара по барелу након чега се незнантно спустила на 119,8 долара.

Цијена Брента, која представља рефрерентну вриједност на глобалном тржишту нафте закључила је прошлу седмицу с добитком од 6,0 одсто, на највишем нивоу по посљедња два мјесеца, преноси Блумберг.

Америчка нафта WТИ је такође ојачала и тргује се према посљедњим расположивим подацима на нивоу од 115,8 долара за барел.

Власти Шангаја, кинеског трговачког и пословног средишту, дозволиле су свим произвођачима да наставе рад од јуна, а држацвни званичници су објавили да је и у Пекингу епидемија корона вируса стављена под контролу.

Јачање цена “црног злата” подупрто је такође најавама да ће министри земаља чланица Европске уније, који нису успјели у недјељу да се договоре око споразума о ревидираном пакету санкција који би укључио и забрану руске нафте, да ће наставити разговоре током ове недјеље.

Мађарска за сада одбија да подржи компромис упркос приједлозима којИма су јој понуђени извјесни уступци како би осигурала снабдијевање нафтом, један званичник ЕУ је рекао за Блумберг да је договор и даље могућ у наредним данима.

За нафту Брент је мај шести мјесец који ће завршити у успону, што најдужи циклус раста њене цијене у посљедњих више од десет година. Томе су допринијеле посљедице руско-украјинског рата као и повећана потражња усљед укидања кинеског локдауна и, условно речено, враћања економске активности у нормалу.

Поред тога, скок цијена се дугује и огромној потражњи за горивом у САД, гдје је почела љетња сезона вожње током викенда, што је малопродајне цијене бензина у тој земљи винуло до рекордних нивоа.

ИЗВОРтанјуг
Претходни текстУ Српској продато скоро стотину нових станова више него у ФБиХ
Сљедећи текстВучић у уторак полаже заклетву