Насловна Вијести Република Српска ЦИK: Обављено жријебање 127 политичких субјеката

ЦИK: Обављено жријебање 127 политичких субјеката

210
0

Централна изборна комисија БиХ обавила је данас у Сарајеву жријебање политичких субјеката за редослијед на гласачком листићу за опште изборе 2. октобра.

Предсједник ЦИK-а Суад Арнаутовић рекао је да је за учешће на предстојећим изборима ова комисија овјерила 145 политичких субјеката, и то 90 политичких партија, 38 коалиција, 17 независних кандидата.

Жријебано је укупно 127 политичких субјеката, јер се осам политичких партија појављује на изборима само у оквиру коалиције, а 10, које су претходно овјерене, нису поднијеле кандидатске листе.

Kао први политички субјект на данашњем жријебању извучена је Народна странка „Радом за бољитак“.

СНСД је на 55. позицији, док је ХДЗ БиХ на 47, а СДА на 62.

СДС је на 58. позицији, а ПДП на 116.

Жријебање је било отворено за присуство представника овјерених политичких странака, коалиција, листа независних кандидата, независних кандидата, акредитованих посматрача, те медија.

Арнаутовић је подсјетио да је рок за пријаву бирача за гласање изван БиХ истекао у уторак, 19. јула, у поноћ, те да је путем апликације „е-избори“ налог отворило око 88.000 особа, од којих око 10.000 није завршило поступак пријаве.

Он је рекао да је до синоћ обрађено 69.559 пријава, од којих 55.261 бирач испуњава услове за гласање изван БиХ.

– У процесу обраде је још око 16.000 пријава пристиглих путем портала `е-избори`. Бирачи, чија пријава садржи недостатке биће обавијештени на мејл, да у року од два дана отклоне недостатке, уз напомену да ту могућност имају само једном у року од та два дана – рекао је Арнаутовић и додао да је факсом примљено око 1.400 пошиљки.

Поводом великог броја медијских захтјева о ставу ЦИK-а о могућој интервенцији Kристијана Шмита у вези са Изборним законом БиХ, Арнаутовић је навео да ЦИK нема званичних информација о томе, те да Шмит није са члановима ЦИK-а обавио никакве консултације.

ИЗВОРсрна
Претходни текстТрново: На Огњену Марију обиљежавање страдања Срба
Сљедећи текстУ Бечиће путује 16 дјеце из општине Соколац