Насловна Најновије Црвене стијене ускоро споменик природе

Црвене стијене ускоро споменик природе

261
0

Након пет година откад је Планинарско друштво “Гласинац” послало надлежнима иницијативу о проглашењу заштићеног подручја парк шуме Романија – локалитет Црвене стијене, које се налазе на граници општина Пале и Соколац, овај драгуљ природе ускоро би требало да буде проглашен спомеником природе.

Наиме, Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС, на темељу стручне основе те анализе свих доступних података и информација, припремило је Приједлог одлуке о проглашењу споменика природе Црвене стијене.

Kако наводе из ресорног министарства, на иницијативу “Шума Републике Српске” за проглашење овог заштићеног подручја, Републички завод за заштиту културно-историјског и природног насљеђа израдио је стручне основе – студије заштите.

“У складу са чланом 15. Закона о заштити природе, током израде акта о заштити природних вриједности обезбјеђује се учешће јавности, путем јавног увида. Поступак јавног увида за предметно заштићено подручје спроводи министарство надлежно за заштиту животне средине. Мишљења и примједбе на Приједлог одлуке заинтересована јавност може достављати на е-mail: z.stojicic@mgp.vladars.net, 30 дана од дана објављивања Приједлога одлуке”, наводе из Министарства.

Вера Мијатовић, секретар Планинарског друштва “Гласинац”, за “Независне” каже да су у јануару 2017. године написали иницијативу да се покрене поступак о проглашењу овог заштићеног подручја.

“Имали смо подршку Туристичке организације Соколац и начелника те смо упутили иницијативу Министарству, односно Републичком заводу за заштиту културно-историјског и природног насљеђа. С обзиром на бројне природне вриједности које постоје на романијском простору, осим видиковаца, извора чисте воде, културно-историјских споменика, биљног и животињског свијета те бројних бенефита за развој туризма, сматрамо да би романијски плато требало да има и заштићено подручје”, рекла је Мијатовићева.

Ове стијене налазе се на подручју двије општине те два шумска газдинства.

У складу с тим, а заједно са Заводом, упућен је захтјев газдинствима и “Шумама РС” те прибављене све сагласности, а након одређеног времена је израђена студија заштите.

“Након низа састанака, недавно је дошла одлука да иде на јавну расправу. С обзиром на бројне услове за развој планинског туризма, стаза за бициклизам, уређених видиковаца, добрих приступних путева до планинарског дома, а који је на почетку заштићеног подручја Црвене стијене, планирано је да се након што буде проглашен спомеником природе, овај простор уреди и то у вези с питањем одлагања комуналног отпада, постављења заштитне ограде и контејнера, а уредиће се и туристичка структура”, казала је Мијатовићева.

Постоје повољне шансе за развој планинског туризма, а очекују да ће ово подручје посјећивати, не само планинари, већ и ђаци и туристи.

Далиборка Kрстајић из Туристичке организације Соколац каже за “Независне” да ће проглашење овог заштићеног подручја свакако унаприједити туристичку понуду општине Соколац.

“Будући да на Романији и подручју које ће бити под заштитом постоји низ активности на отвореном, свакако ће бити занимљиво мјесто за посјету. Заштићена природа постала је пријека потреба савременог човјека како би смањио стрес, изашао на свјеж ваздух и сл.”, закључила је Kрстајићева.

ИЗВОРнезависне
Претходни текстОдржано предавање Фотини Заројани на Филозофском факултету (ВИДЕО)
Сљедећи текстПредсједник ГО СНДС Источно Сарајево Љубиша Ћосић о актуелној политичкој ситуацији (ВИДЕО)