Насловна Најновије Црна Гора од сутра забрањује руске медије, Москва најавила асиметричне мјере

Црна Гора од сутра забрањује руске медије, Москва најавила асиметричне мјере

154
0

Русија ће предузети асиметричне мјере против Црне Горе, која од сутра забрањује емитовање низа руских медија, поручила је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

„Још један напад црногорске Владе сматрамо за непријатељски акт отворене цензуре, осмишљен да, с једне стране, пружи привид легитимитета најгрубљем кршењу медијских слобода, а с друге, да задобије наклоност европског Брисела у нади за обећаним прогресом на `европском путу`. Да би задовољили русофобичну трансатлантску агенду, они су спремни да наставе политику подривања демократских основа свог друштва и државе, а својим грађанима ускрате право на приступ информацијама“, навела је Захарова у коментару.

У коментару објављеном на сајту Министарства спољних послова наводи се да је Агенција за електронске медије Црне Горе наложила надлежним ресорима земље и локалним телекомуникационим компанијама да у потпуности обуставе емитовање низа руских медија најкасније до 10. јула. Ријеч је о 20 руских медијских оператера, међу којима су „Први канал“, „Русија 1“, „РТ“, „Спутњик“, „НТВ“, „РЕН ТВ“ и другима.

Ова одлука, навела је Захарова, подразумијева забрану сателитског и кабловског емитовања њиховог садржаја, као и сваког другог начина дистрибуције, укључујући и интернет.

Она је указала да овај корак није ништа друго до покушај да се ретроактивно правно формализује ситуација настала почетком 2022. године. „Тада су црногорске власти без упозорења извршиле бланко блокаду свих руских емитера доступних у земљи и потпуно очистиле њихов информативни простор од њиховог присуства“, подсјетила је Захарова.

Она је истакла да је сада званичан изговор за увођење забране, која је одавно незванично на снази, придруживање Подгорице раније уведеним ограничењима ЕУ за руске медије, преноси „Спутњик“.

„Ови непријатељски кораци неће остати без асиметричног одговора“, поручила је Захарова.

ИЗВОРАТВ Бања Лука
Претходни текстНијагарини водопади у бојама тробојке у част српског генија
Сљедећи текстОХР тражи од крњег Уставног суда да поништи закон Српске због химне и грба Немањића