Насловна Најновије Чавошки: То што раде Kараџићу у енглеском затвору је гажење међународног права

Чавошки: То што раде Kараџићу у енглеском затвору је гажење међународног права

123
0

Aкадемик Коста Чавошки рекао је Срни да је осујећивање права првом предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу у енглеском затвору гажење не само међународног, него и унутрашњег права саме Велике Британије.

– Доктор Радован Караџић се налази у ужасној ситуацији у енглеском затвору. Очигледно је да је управник затвора добио налог да га што више злоставља и да му на сваки начин омета било какве везе и са породицом и са правним саветницима и са пријатељима – рекао је Чавошки, који је и Караџићев правни савјетник.

Овај теоретичар права и пензионисани професор Правног факултета Универзитета у Београду истиче да је Караџић, док је био у Хашком трибуналу, могао да слободно зове кога год хоће, чак је и преко телефона повремено диктирао неке краће записе који су објављивани.

– Хашки трибунал је сматрао, држећи се међународних конвенција, да затвореник има право на слободу говора, да то што мисли може другима саопштавати и да то што мисли може и објављивати. Све се променило доласком у затвор у Енглеској – каже Чавошки.

Он наводи да је Караџић раније путем телефона издиктирао пар краћих записа који су својевремено били објављени у „Печату“, због чега му је било ускраћено право да разговара са било ким укључујући и породицу, али је та забрана касније постепено била укинута.

– После свега тога управник затвора је закључио да је Караџић, барем смо тако ми обавештени, разговарао са правником и некадашњим директором РТС-а Милорадом Вучелићем о неким политичким питањима која се тичу Србије. Није био у питању било какав запис, него просто пуки разговор – каже Чавошки.

Чавошки истиче да нема ниједног међународног правног акта о положају затвореника који забрањује разговоре о питањима политичке природе које се тичу затвореникове земље и народа.

– Он има на то право и њему то право није смело да буде осујећено. То што је управник затвора изнова њему забранио да телефоном било кога зове и разговара, то само говори о његовој намери, по налогу некога из Лондона, да систематски злоставља Караџића – истиче Чавошки.

Како напомиње, то што су затвореници лишени слободе кретања, не значи да су лишени слободе говора.

– То што управник затвора ради и осујећује право Караџића да било с ким телефоном разговара, то је гажење не само међународног права, него највероватније и унутрашњег права саме Велике Британије – каже Чавошки.

Он подсјећа да је некадашњи пресједник Народне скупштине Републике Српске Момчило Крајишник, који је био у другом енглеском затвору, имао право да, не само било кога зове, него и да се дописује.

– Тако је писмом исписаном на компјутеру тражио од мене правне савете, на које сам му одговорио, такође у писму – додао је Чавошки.

Према његовим ријечима, у овом затвору близу Саутемптона, на острву, изгледа да је режим сасвим другачији.

– То само значи да је то пука произвољност – не нешто што је засновано на енглеском праву које регулише положај затвореника, него на пустој вољи управника затвора који то све чини по налогу неких других, виших власти, које хоће да Караџића што више злостављају и да му тиме живот учине тежим, а вероватно и краћим – закључује Чавошки.

Група интелектуалаца из Србије и Републике Српске упутила је Гутересу отворено писмо због нехуманог поступања према Караџићу у затвору на британском острву Вајт, указујући да постоји могућност трагичног исхода и захтијевајући да се укине одлука о издржавању казне у Енглеској.

Караџићу се, како се наводи, већ неко вријеме налази у потпуној изолацији без права на контакт са породицом, а наводни разлог је цитирање његових политичких ставова у медијима од других особа.

ИЗВОРСрна
Претходни текстПотписан Меморандум о сарадњи са Омладинском банком
Сљедећи текстШест медаља за вишеградске спортисте