Насловна Најновије Чубриловић: Наставити активности на унапређењу и модернизацији жељезничког сектора

Чубриловић: Наставити активности на унапређењу и модернизацији жељезничког сектора

35
0
Министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Чубриловић и предсједник Управног одбора компаније „China Railway Design Corporation“ Фанг Тјенбин разговарали су данас у Тјенђину на тему реализације пројеката и активности на унапређењу и модернизацији жељезничког система у Републици Српској.
 

На састанку су анализиране досадашње активности на унапређењу и модернизацији жељезничког  система у Републици Српској, те је разговарано о сарадњи на обнављању инфраструктурних, радионичких и возних капацитета Жељезница Српске, у складу са потписаним Меморандумом o разумијевању о међусобној сарадњи на развоју саобраћајног сектора у Републици Српској.

Руководство кинеске компаније изразило је задовољство досадашњом сарадњом, истичући да ће најстручнији тимови компаније „ЦРДЦ“ у сарадњи са ресорним министарством и Жељезницама Српске у наредном периоду наставити активности на унапређењу и модернизацији жељезничког сектора, саопштено је из Министарства саобраћаја и веза Српске.

Чубриловић је захвалио руководству компаније на срдачном пријему и добродошлици, наводећи да данашњи састанак није само показатељ искрене и пријатељске сарадње компаније „ЦРДЦ“ са Министарством саобраћаја и веза и Жељезницама Републике Српске, већ да представља и конкретан корак ка реализацији планова за унапређење и побољшање жељезничке инфраструктуре у Републици Српској и финализацији будућих одлука на стратешким пројектима овог предузећа.

Генерални директор Жељезница Слађан Јовић подсјетио je да је у претходном периоду стручни тим кинеске компаније израдио документ „Анализа стања жељезничког система у Републици Српској сa приједлозима за његово унапређење“, што представља значајан корак за реализацију пројеката који ће допринијети унапређењу жељезничког саобраћаја.

Чубриловић и  Тјенбин  потписали су и заједничку изјаву о продубљивању заједничке сарадње у области развоја жељезничког сектора у Републици Српској.

Делегација Министарства собраћаја и веза и ЖРС обишли су изложбени простор компаније „ЦРДЦ“, гдје су представљени најзначајнији пројекти, достигнућа и технолошка опремљеност.

Након повратка у Пекинг, делегација је обишла једну од најсавременијих жељезничких станица – Пекинг-Југ, која представља почетну станицу међуградске пруге за велике брзине између Пекинга и Тјенђина. Жељезничка станица Пекинг-Југ представља прво велико модерно интегрисано саобраћајно чвориште у Кини које је објединило жељезнички, метро и градски јавни превоз.

Међуградску брзу жељезницу Пекинг-Тјенђин пројектовала је компанија „ЦРДЦ“ за брзине до 350 km/h. Њена укупна дужина износи 120 km, а вријеме путовања између два највећа града у сјеверној Кини износи свега 30 минута, односно, најбржим возом 21 минут.

„ЦРДЦ“ је пројектантско предузеће и свјетски позната групација у оквиру Кинеских жељезница. Према укупној снази, “ЦРДЦ“ се налази на врху листе најбољих кинеских предузећа из области геотехничких истраживања и пројектовања и спада у високо-технолошка предузећа препозната од стране кинеске државе.

ИЗВОРртрс
Претходни текстИрска званично признала палестинску државу
Сљедећи текстБрзе саобраћајнице за бржи развој Српске