Насловна Вијести Источно Сарајево „Чучкови књижевни сусрети“ у Хан Пијеску; Награда Маји Михајловић

„Чучкови књижевни сусрети“ у Хан Пијеску; Награда Маји Михајловић

119
0

Књижевна награда „Чучкова књига“ ове године је додијељена младој пјесникињи Маји Михајловић из Бањалуке, за збирку пјесама „Богови, бродови и мали пожар у рукама“.

У част Бранку Чучку, Народна библиотека из Хан Пијеска, која носи његово име, по 15. пут је приредила празник културе љубитељима писане ријечи.

Маја Михајловић по образовању је филозоф, али је, што је запазио рецензент Стево Грабовац, својим стиховима, питањима о себи и смислу живота, без околишања стигла директно до срца читалаца.

„Богови, бродови и мали пожар у рукама“ Мајини су лични записи преточени у стихове.

– Што се награде тиче, ја сам стварно била изненађена, нисам очекивала и стварно сам јако, јако срећна што се то десило, с обзиром да сам у неком тренутку сумњала у цијелу ствар око писања – рекла је Михајловићева.

Бранку Чучку, који је својим прозним и поетским дјелом дао печат бременитом крају 20-тог и почетку 21. вијека, највећа почаст јесте плејада младих књижевника и награда с његовим именом за њихова прва дјела. А, дјела која је Бранко оставио све су вриједнија када се изнова се читају, на нове начине.

– Тај период је био потпуно турбулентан за српски народ на овим просторима и све се то у Чучковој поезији и прози види, све то пребогато стваралаштво из којег ми можемо испричати нашу историју – сматра Саша Кнежевић катедра за србистику Филозофски факултет Универзитета у Источном Сарајеву.

Чучкови књижевни сусрети, баштинећи традицију дугу 15 година, постали су омиљено мјесто сусретања књижевника и поета са српских простора.

– Бранко Чучак је имао специфичан живот и специфично писање, али је једно богатство испливало на површину и ентузијазам људи који раде у Народној библиотеци – рекао је Аћим Тодоровић потпредсједник Удружења књижевника Републике Српске.

Уз књижевни портрет Александре Михајловић и упознавање са њеним историјским романима насталим на темељу вишегодишњих истраживања публика се упознала и са древном јапанском поезијом из угла Кајоко Јамасуки, професорке Филолошког факултета у Београду, која је препознала љубав као нит која спаја древне стихове, лирику Јапанаца и Срба.

 
ИЗВОРSokolac srce Romanije
Претходни текстЗавршни радови пред пуњење водом вјештачког језера у Источном Новом Сарајеву, РТВИС, 25.3.2023. (ВИДЕО
Сљедећи текстСтанишић: Догађаји у Дервенти треба да буду опомена свима