Насловна Најновије Шкипина: Оправдано и заслужено – Пале пријестоница и сједиште СРНЕ

Шкипина: Оправдано и заслужено – Пале пријестоница и сједиште СРНЕ

145
0

Посланик у Народној скупштини Републике Српске Дамјан Шкипина изјавио је да ће, стицањем статуса пријестонице и враћањем сједишта Новинске агенције Републике Српске – Срна, Пале добити нови замах у даљем развоју и јачању као историјске, културне и духовне пријестонице Републике Српске.

Након најаве предсједника Српске Милорада Додика на обиљежавању Дана и славе општине Пале да ће ова локална заједница уз своје прослављено и поносно име добити и ријеч пријестоница, Шкипина је рекао за Срну да је то још један доказ да републичка власт види Пале као стратешки важну локалну заједницу која ће имати још већи значај у будућем периоду.

„Пале ће, како је најавио предсједник Додик, и званично добити титулу пријестонице што је и сасвим оправдано, јер су Пале биле мјесто гдје су на почетку Одбрамбено-отаџбинског рата донесене веома значајне историјске одлуке које су одређивале даљу судбину Српске и српског народа“, нагласио је Шкипина.

Према његовим ријечима, општина Пале, иако тада мала и неизграђена, пружила је уточиште сарајевским Србима који су својим доласком, на неки начин, утицали на даљи развој Пала и урбанизацију ове локалне заједнице.

„Пале су колијевка бројних републичких институција, које су настајале захваљујући визији, жељи и хтијењу тадашњег политичког руководство да Српска добије свој идентитет, своје елементе државности, али и многим ентузијастима који су се ухватили у коштац са свим ратним изазовима и у веома тешким условима, од ничега почели да оснивају медије, који су један од стубова Републике Српске“, нагласио је Шкипина.

Када се све то сагледа, каже Шкипина, сасвим је логична најава предсједника Додика о враћању сједишта Новинске агенције Републике Српске на Пале.

„Пале заслужују да се институција као што је Новинска агенција Срна врати у своје родно мјесто, јер је то први српски медији који је 7. априла 1992. године почео да емитује вијести у свијет и омогућио да се истина о српском народу чује што више и што даље“, рекао је Шкипина.

Он је нагласио да су Пале много подариле Републици Српској у протеклом Одбрамбеном-отаџбинском рату, те да је враћање сједишта Срне један од начина, како је то рекао и сам предсједник Додик, да цијела Република изрази захвалност овој херојској локалној заједници која је поднијела велику жртву, али се опет издигла, развија се и гради.

„Захваљујем предсједнику Српске и цјелокупном политичком руководству на подршци овој нашој иницијативи да се Срна врати на Пале, јер је то од стратешког значаја не само за Пале и Паљане, већ и за цијели град Источно Сарајево, Сарајевско-романијску регију и Републику Српску“, истакао је Шкипина.

ИЗВОРсрна
Претходни текстУ септембру бесплатан курс руског језика за одрасле
Сљедећи текстПочео Међународни сајам меда у Вишеграду