Насловна Најновије Ђаковић: „Акордеон арт плус“ један од најзначајнијих музичких фестивала у Српској

Ђаковић: „Акордеон арт плус“ један од најзначајнијих музичких фестивала у Српској

168
0

Интернационални фестивал хармонике „Акордеон арт плус“ један је од најзначајнијих фестивала када је ријеч о музичкој умјетности у Српској, јер већ 13 година окупља еминентне умјетнике, извођаче, предаваче и композиторе и све већи број такмичара, изјавила је вечерас у Источном Сарајеву помоћник министра просвјете и културе Републике Српске Тања Ђаковић.

„На тај начин позиционира, не само град Источно Сарајево, већ и Републику Српску на културној мапи у цијелом свијету. Прије свега, важан је и интернационални карактер овог фестивала, јер из године у годину број учесника и такмичара расте“, истакла је Ђаковићева.

Она је додала да Фестивал пружа прилику младим умјетницима на клавиру и хармоници да стекну и обогате лична умјетничка искуства, као и да успоставе контакте са колегама са других академија.

Она је напоменула да је фестивал настао у сарадњи Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву и Асоцијације за његовање академске музике „Нови звук“, те да помјера границе пружајући истовремено могућност умјетницима да се усавршавају и промовишу умјетничко стваралаштво, али и афирмишу академску музику.

„Јако је важно да већ 13 година овај фестивал сваке године обилује богатим умјетничким програмом, а посебно је значајан његов едукативни карактер и то је управо оно што је стратешко опредјељење културне политике Републике Српске. Важно је да развијамо публику, да ширимо знање и да отварамо врата културе свим грађанима који желе да узму активно учешће. Из тих разлога, фестивал `Акордеон арт` већ годинама ужива снажну подршку Министарства просвјете и културе Републике Српске и потпуно сам увјерена да та подршка неће изостати ни у будућности“, поручила је Ђаковићева.

Декан Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву Маја Жужа истакла је да ове године имају 300 такмичарских пријава, а директних учесника у фестивалу заједно са члановима жирија и гостима 400, што је веома значајно за њих.

„То је јасан показатељ да смо на добром путу, да људи препознају оно што радимо, односно квалитет и надам се да ћемо имати снаге да у годинама које долазе наставимо са истим ентузијазмом“, рекла је Жужа новинарима у Источном Сарајеву.

Она је нагласила да је овај фестивал један од догађаја по којем је Музичка академија, Универзитет у Источном Сарајеву и овај град познат и препознат не само у региону, него и Европи и свијету.

„Томе свједочи чињеница да чланови нашег стручног жирија ове године долазе из 11 земаља свијета“, истакла је Жужа.

Предсједник Свјетске асоцијације акордеониста Мирко Патарини рекао је да је прије 11 година био овдје, али у својству делегата на зимском конгресу Свјетске федерације хармоникаша, а сада је на фестивалу „Акордеон арт плус“ гдје је, како каже, атмосфера сјајна.

„Има пуно учесника, а организације је перфектна. Посебно бих истакао сјајну атмосферу и пријатељски однос домаћина и гостију и сви се лијепо дружимо“, истакао је Патарини.

На отварању фестивала уприличен је наступ камерних ансамбала и Оркестра хармоника Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву под руководством Дражана Косорића.

Косорић је истакао да је изузетна част и задовољство имати ауторско вече, иако није у питању цјеловечерњи концерт, јер су извели четири композиције.

„Велика је част сарађивати са оволиким бројем колега са Музичке академије у Источном Сарајеву и Сарајеву, као и са великим бројем студената, а сви они заједно учествују у реализацији и извођењу композиција. Као аутор, у потпуности сам испуњен, срећан и задовољан“, истакао је Косорић.

У оквиру фестивала биће одржано и пето Међународно такмичење пијаниста.

Сутра, другог дана фестивала, концерт ће одржати руски пијаниста Андреј Гуњин, а у четвртак, 1. јуна, италијански акордеониста Самуел Телариј. Оба концерта биће одржана на трећем спрату Електротехничког факултета, сала Музичке академије.

Улаз на сва фестивалска дешавања је слободан.

ИЗВОРсрна
Претходни текст„Пулс града“ 30.05.2023. (ВИДЕО)
Сљедећи текстУ пожару у болници код Беча погинуле три особе