Насловна Вијести Република Српска Ђого: „Пост је трајно стање и благодат“

Ђого: „Пост је трајно стање и благодат“

126
0

За православне вјернике данас је почео Васкршњи или Часни пост. Завршава се Васкрсом који ће се ове године прославити 16. априла

Пост је, прије свега, уздржавање од лоших мисли и дјела, праштање и молитва, пожртвовање за ближње, духовно и тјелесно прочишћење.

Протојереј ставрофор Дарко Ђого, професор на ПБФ „Свети Василије Острошки“ у Фочи истиче важност поста, као суштинске хришћанске вертикале, без које не можемо бити ни вјерници ни добри људи.

– Пост је једно од најзначајнијих средстава у православној цркви. Иако сам пост није света тајна, он је изузетно важан. На питање Христових ученика зашто нису могли да дјелују у његово име и да излијече болеснике у његово доба, он је одговорио да се то изгони само постом и молитвом, што нам говори да су  молитва и пост суштински важни – каже Ђого.

Живимо у времену изостанка елементарних људских вриједности, у хришћанској супротности, свакодневно изложени новим ударима савременог друштва, материјализму, потрошачким навикама, недостатку емпатије, хуманости, без воље да се преобразимо и радимо на себи.

Отац Дарко Ђого наглашава да је све око нас направљено и организовано да побуђује потрошњу, пожуду, да радимо само на својој спољашњости, да купујемо нешто боље него што имамо, што је супротност посту и свакој врлини.

– Данашње вријеме је нарочито склоно томе да људске жеље и људске прохтјеве у човјеку додатно распале, да оно што у нама свакако постоји у доброј мјери, доведе до свог максимума. А пост је управо супротна тенденција. Да оно што је племенито у нама доведемо до максимума, а да оно што је у нама проблематично прво сведемо на најмању могућу мјеру, па послије, ако је могуће, да се у потпуности са тим изборимо.  Пост је вријеме преиспитивања, што није карактеристично за данашњи тренутак – истиче Ђого и додаје да људи нису склони преиспитивању свога живота.

– Врло често чујемо како човјек каже да је задовољан собом, да живи по своме и да му је тако добро, имам своја правила и тд, а то није добро. Пост је наше одрицање од онога што је оптерећујуће, од тешких мисли, тешких ријечи, тешке хране, грешних мисли и пожуда и вријеме да видимо када смо се и колико удаљили од племенитости, каже Ђого.

Отац Дарко Ђого наглашава да је пост трајно стање и благодат.

– Требали бисмо размишљати и понашати се као да пост никада не престаје. Да све врхунске врлине поста унесемо у наш свакодневни живот и онда би се могло говорити да смо се као људи и хришћани преобразили на боље. То духовно и тјелесно прочишћење би морало бити непрестано присутно у нашем животу – рекао је Ђого.

Ових неколико недјеља Часног поста и припреме за празник над празницима, за Васкрсење које је суштина православне вјере, морали би поштовати и као људи, молити се, уздржавати од сваке лоше мисли и намјере. Узржавати се од свађе и ружних поступака, бити достојни православне вјере, одустати од себе и својих тјелесних потреба како би направили простор за Бога у себи.

Пише: Владимир Пантовић

ИЗВОР radiofoca.com
Претходни текстПалe, духовна академија у част Светог Симеона Мироточивог и Светог Саве, прилог РТВИС 27.2.2023. (ВИДЕО
Сљедећи текстВласеницa, одржано Ловачко вече, прилог РТВИС 27.2.2023. (ВИДЕО)