Насловна Вијести Ђуричић: Очекујемо искрено извињење Елвира Буцала

Ђуричић: Очекујемо искрено извињење Елвира Буцала

188
0

Удружење новинара Републике Српске запањено је недопустивим гафом колеге са БХРТ-а Елвира Буцала, који је ћирилицу назвао хијероглифима, те очекује извињење због повреде достојанства припадника српског народа и етичког кодекса свих новинара, изјавио је предсједник Скупштине овог удружења Бранимир Ђуричић.

– Новинарски, ово је недопустив гаф. Не знам да ли је био у шаљивом тону или је из колеге Буцала проговорила нека, усуђујем се рећи, шовинистичка нота – рекао је за Срну Ђуричић.

Он је навео да је изненађен, разочаран и повријеђен као новинар, али и као припадник српског православног народа.

– Желим да вјерујем да ће колега Буцало сагледати какву је штету начинио и колико је повриједио Србе у Републици Српској и ФБиХ и цијелом Балкану и да ће услиједити искрено извињење које бисмо могли на неки начин да прихватимо. Колико сам упућен он је на крају емисије срочио нешто што је требало да подсјећа на извињење, али сматрам да би то извињење требало да буде најискреније, па готово и покајничко – поручио је Ђуричић.

Он је додао да је општепознато да су највише вриједности српског народа у БиХ, осим универзалних којима сви теже, дејтонско право на конститутивност, то јесте заштиту од прегласавања бројнијег бошњачког народа, затим заштита културе у коју у првом реду спада ћирилично писмо и право на српски језик и неприкосновеност положаја Српске православне цркве у државној заједници БиХ.

– Те вриједности српског народа треба да штитимо и повријеђени су и ти танани осјећаји и достојанство припадника српског народа у БиХ… Остаје да БХРТ поступи по протоколу и евентуално санкционише Буцала – рекао је Ђуричић.

Он је констатовао да БХРТ није јавни медијски сервис три конститутивна народа, јер Срби и Хрвати ову телевизију не виде као објективну и као телевизију у којој су заступљене све вриједности три конститутивна народа и два ентитета.

– Сигуран сам да ће послије овог гафа бити додатно порушено и онако мало повјерење Срба и грађана Српске у тај јавни медијски сервис у БиХ који велики дио претплате убире и на територији Републике Српске и утолико је наше изненађење и повријеђеност већа након ове несрећне емисије – закључио је Ђуричић.

Подсјећамо, новинар БХРТ-а Елвир Буцало јуче је у најави емисије назвао ћирилично писмо хијероглифима.

ИЗВОРртрс
Претходни текстУ објекту Основне школе „Мокро“ у току су радови на адаптацији двије просторије (ФОТО)
Сљедећи текстБабић: Гледаоцима упућена порука да је ћирилица непожељна на БХРТ-у