Насловна Вијести Јавне кухиње на издисају, а гладних све више

Јавне кухиње на издисају, а гладних све више

159
0

Од поскупљења основних животних намирница па до повећања броја корисника, јавним кухињама у Српској су потребна додатна средства да се сачувају јер за велики број грађана су једини начин преживљавања.

Како је рекао Мирослав Субашић, предсједник УГ “Мозаик пријатељства” из Бањалуке, дневно спреме и до 700 оброка.

– Више од 1.400 људи нам се обрати за помоћ, а викендом правимо око 1.000 оброка – казао је Субашић.

 

Како каже, данас је опстанак веома тежак, те што је стање у друштву горе, њихова кухиња је све пунија.

– Иако није лако, сналазимо се. Сваки дан као да се неко чудо деси – казао је он и додао да не би могли опстати да немају помоћ добрих људи, а како каже, скоро су добили и возило.

 

Жељкица Илић, предсједница Градске организације Црвеног крста Бањалука, казала је да, иако је број корисника њихове јавне кухиње фиксан, у тренутној ситуацији и са средствима с којим располажу тешко ће моћи да обезбиједе исти број оброка.

– Цијене сваки дан иду горе. Средства ће морати бити већа како бисмо могли покрити оброке као и досад – казала је Илићева .

 

Објаснила је да на почетку сваке године потпишу уговор којим дефинишу средства и број корисника, који тренутно стоји на 440.

Удружење грађана “Хљеб живота” из Приједора има јавну кухињу која храни 150 корисника, а кухиња ради већ 11 година.

– Ми смо на почетку године дефинисали цијену оброка коју финансира међународна организација и Градска управа, али због поскупљења то је немогуће исфинансирати до краја – казали су из овог удружења.

Према њиховим ријечима, не би могли опстати без помоћи Владе Републике Српске, од које су добили новчану помоћ и помоћ у робним резервама.

Муслиманско добротворно друштво “Мерхамет” јавне кухиње има у више градова, међу којима су Бањалука, Козарска Дубица и Нови Град, а како је казао предсједник овог друштва Јасмин Спахић, ситуација у свим јавним кухињама је мање-више иста.

– Припремамо око 420 оброка сваки дан за социјално угрожено становништво у овим градовима и општинама, а све наше јавне кухиње су добиле још 50 нових корисника – казао је Спахић.

Према његовим ријечима, ситуација је ове године додатно отежана јер се њихово друштво добрим дијелом финансира од донација бх. грађана који живе у иностранству, а с обзиром на то да ове године нису долазили на годишње одморе, мањи су им били и прилози.

– Ту смо ускраћени за 30 одсто средстава које смо очекивали – казао је он. Додао је да сваким даном имају све више корисника, а све то отежава рад јавних кухиња, посебно када је у питању набавка основних животних намирница.

– Достављамо храну на кућну адресу за око 100 наших корисника, а због поскупљења горива и ово је знатно теже – рекао је он.

Што се тиче донација друштва, каже да се често пријављују на јавне позиве за једнократну помоћ, али да би могли да обезбјеђују довољан број оброка, потребно им је око 120.000 КМ годишње.

– Ове године смо имали значајну помоћ од Владе Републике Српске када смо по кориснику добили 100 КМ, те смо тако обезбиједили крух за све наше кухиње – каже Спахић.

Апелује на Владу Српске да планира више средстава, нарочито сада пред зимску сезону, када морају рачунати и трошкове огрева.

– Морамо да сачувамо ове кухиње које имамо, јер имамо велики број грађана који немају алтернативу – закључује Спахић, пишу Независне новине.

Наиме, подсјећамо да су неке јавне кухиње пред затварањем, као што је јавна кухиња у Љубији, код Приједора, која због повећања броја корисника нема довољно да нахрани сва гладна уста.

Како су казали, све су веће потребе и доста је мјештана који не могу да добију оброк јер је ограничен број.

ИЗВОРsrpskainfo.com
Претходни текстЦвијановић: Нема претјераног оптимизма за рад Предсједништва БиХ
Сљедећи текстТрагедија у Тузли: Муж убио супругу па пуцао себи у главу